Zo. 7 aug. | Opening Expositie Lola

geplaatst in: Nieuws | 0

Zondagmiddag 7 augustus, 15 uur is de opening van de zomerexpositie ‘Naturaleza humana’ van Lola Ortega Rodas in het Verenigingsgebouw. Rodas gebruikt verschillende thema’s en technieken, en toont hier vooral digitale illustratie en contemporary embroidery.

Lola (tuin 73) is al vanaf begin jaren tachtig actief met veel verschillende illustratievormen, variërend van pentekeningen tot digitale vectorillustraties in combinatie met naald en draad. In deze expositie toont zij werken rond serieuze thema’s, maar ook vrolijke kleurrijke humoristische stukken. De tentoonstelling is een compilatie van de verschillende onderwerpen en technieken waar zij zich de laatste jaren op gericht heeft.

Om de tragiek van bepaalde maatschappelijke thema’s onder de aandacht te brengen, combineert Lola digitale vectorillustratie met uiteenlopende borduurtechnieken. Binnen de hedendaagse kunst krijgen deze twee technieken in haar ogen niet altijd het respect en de aandacht die zij verdienen.

Tekst gaat door onder de afbeelding.


Een terugkerend thema in het werk van Lola is het contrast tussen enerzijds de natuur en anderzijds de door mensen vormgegeven landschappen, of dat nu stadslandschappen of landbouwgronden zijn, of zelfs door de mens ingerichte ‘natuurparken’. In haar werk zien we vaak terug hoe de zich alsmaar verder uitbreidende stad steeds meer van de natuur opslokt, maar ook hoe de natuur tegelijkertijd altijd een manier weet te vinden om weer kleine stukjes op de stad te heroveren en de zo gemiste stilte te herstellen.

Haar landschapsillustraties zijn geïnspireerd door de weidse velden in haar Andalusië, en het contrast daarvan met de homogene groene Nederlandse landschappen.

Tekst gaat door onder de afbeelding.


Daarnaast staan de stadsgezichten, die een eenzaamheid laten zien die tijdens de recente lockdowns voor veel mensen steeds pijnlijker werd, maar in haar ogen altijd kenmerkend is geweest voor de dichtbevolkte stad.

Ook objecten uit de openbare ruimte, zoals verkeersborden, komen in het werk van Lola tot leven. Hun bestaansrecht wordt ontleend aan de functies waarschuwing, gebod of juist verbod, maar aan de esthetica ervan gaat iedereen voorbij. In Lola’s werk is het juist de schoonheid en de krachtige betekenis van de borden die benadrukt wordt.

In de vitrine: keramisch werk van Mieke Blits (tuin 51).

Verenigingsgebouw Tuinpark Buitenzorg
Zamenhofstraat 41, Amsterdam

Geopend voor publiek op de zondagmiddagen van 15 tot 18 uur.
Gratis entrée.