Aanbeveling vooraf: koop uw boek niet online, maar bij de sympathieke, kleine boekwinkel. In de buurt van Buitenzorg zijn dat Boekhandel Over het water (Van der Pekstraat 59) en Boekhandel van Pampus (C. van Eesterenlaan 17).

Overigens, ook leuk: de webwinkel Tweedehands Boeken van de KNNV, de vereniging voor veldbiologie.


Tussen moestuin en landgoed

Robbert Lauret

KNNV Uitgeverij; 288 pagina’s; € 25,-

Tuinieren met de droogte. Over dat fenomeen schreef Robbert Lauret het boek ‘Tussen Moestuin en Landgoed’. Het staat o.a. boordevol tips om tuin en gazon gezond te houden in de almaar heter wordende zomers.

Van de uitgever:
In ‘Tussen moestuin en landgoed’ neemt Robbert Lauret de lezer mee in zijn tuinjaar. Gevraagd om in het weekend de tuin van een landhuis te onderhouden, gaat hij de uitdaging aan. Snel komt hij erachter dat zo’n monumentale landhuistuin andere eisen stelt dan zijn eigen moestuin. Denk aan tuinieren met respect voor traditie, origineel gereedschap en oude gewassen die passen bij het huis.

Geïnspireerd op de Franse stadstuiniers uit de negentiende eeuw begint een zoektocht naar jaarrond telen van groente en fruit. Zo herontdekt de tuinman aromatische appels en druiven met pit. Ook wordt het belang van een gezonde bodem steeds duidelijker. De weekendtuinier heeft een bodem nodig die meewerkt en de planten gezond houdt. Een bodem vol leven waarin wormen het graafwerk doen, niet de tuinman. De vele uren wieden, snoeien, planten en stekken leveren mooie resultaten op. Door de band die met je tuin ontstaat, oogst je veel meer dan alleen groente en fruit.

Robbert Lauret is politicoloog van opleiding en ambtenaar van beroep. Daarnaast is hij het liefst in de tuin. Hij tuiniert al zolang als hij zich kan herinneren, en vanaf zijn elfde ook in andermans tuin. Hij schrijft artikelen voor Groei & Bloei en de Nederlandse Tuinenstichting.

Inkijkexemplaar hier op de website van de uitgeverij.


Flora Batava 1800-1934
De wilde planten van Nederland

Esther van Gelder & Norbert Peeters

Uitgeverij Lannoo; 912 pagina’s; € 79,-

Van de uitgever:
De Flora Batava is meer dan een inventaris van wilde plantensoorten: het is de langstlopende liefdesverklaring aan de Nederlandse flora.

Toen uitgever Jan Christiaan Sepp in 1800 van start ging met een geïllustreerd overzichtswerk van alle Nederlandse planten, kon hij nooit vermoeden dat het laatste deel pas in 1934 zou verschijnen. Uiteindelijk besloeg de Flora Batava 461 afleveringen, verdeeld over 28 boeken: een titanenwerk waar een uitgebreide kring van amateurbotanici, hoogleraren en kunstenaars aan heeft bijgedragen. Dat resulteerde in de tot dan toe meest complete inventaris van de wilde flora van het land. Een verzamelwerk dat bovendien prachtig de grote veranderingen in het Nederlandse landschap, de wetenschap en de waardering van de nationale natuur illustreert.

Deze unieke heruitgave in één band bevat een bundeling van alle 2240 platen met daarop meer dan 2630 naar het leven geschilderde planten, paddenstoelen, korstmossen en wieren. Daaruit zijn bovendien honderd iconische soorten gekozen, die op ware grootte en met de oorspronkelijke tekst worden uitgelicht en voorzien van een nieuw verhaal geschreven door een netwerk aan hedendaagse kenners en bewonderaars van planten. Samen met de uitgebreide inleiding en het soortenregister geeft deze nieuwe Flora Batava een bont beeld van onze plantenwereld en het bijzondere dat zij herbergt.

Dit boek verschijnt onder de hoofdredactie van Esther van Gelder en Norbert Peeters, met bijdragen van meer dan zestig experts.


Voedselbosrand – Boslandbouw, eetbare bomen en planten in rijen en randen

Madelon Oostwoud

KNNV Uitgeverij; 128 + 68 pagina’s; € 28,-

Van de uitgever:
In voedselbosranden kun je een natuurlijke omgeving combineren met het telen van eetbare gewassen. Voedselbosrand is een inspirerend boek voor iedereen die met de principes van permacultuur en voedselbosbouw aan de slag wil.

Met het bestaande landschap als uitgangspunt laat Madelon Oostwoud de mogelijkheden zien voor voedselbosranden: randen en rijen oogstgevende planten en bomen, met een divers aanbod aan voedsel voor mens en dier. Denk aan hagen van grotere tuinen en perceelafscheidingen van boerenland tussen akkers en weilanden.

In Voedselbosrand legt Madelon Oostwoud het verschil in werkwijze uit bij uiteenlopende uitgangssituaties en verschillende soorten bodems. Met voorbeelden van bestaande projecten, toegelicht door de eigenaars en ontwerpers. Oplossingen voor problemen rondom biodiversiteit, CO2-uitstoot en voedselproductie liggen voor het oprapen. De auteur brengt deze oplossingen op een plezierige, heldere en voor iedereen toe te passen manier in kaart. Bij deze publicatie hoort een losse plantenlijst.

Madelon Oostwoud is ontwerper en tuinauteur. Zij kweekt al jaren groenten, fruit en kruiden in de postzegeltuin achter haar huis. Ze heeft een voedselbos in Noord-Holland, geeft lezingen en workshops en schrijft voor tuintijdschriften.

Inkijkexemplaar hier op de website van de uitgeverij.

Beluister hier een interview met Madelon Oostwoud.


Planten van hier

Henny Ketelaar

KNNV Uitgeverij; 264 pagina’s; € 32,50

Van de uitgever:
Hoe maken we onze leefomgeving duurzamer en bloemrijker? Planten van hier – Praktijkboek voor een duurzame leefomgeving met inheemse flora toont overtuigend de voordelen van een gevarieerd landschap rijk aan inheemse flora: voor onszelf, de biodiversiteit en onze economie. Dit rijk geïllustreerde boek biedt veel inspiratie en concrete voorbeelden voor burgers, beheerders en grondeigenaren, om de eigen omgeving ‘groener’ te maken.

Aan bod komen aanleg en beheer van kruidenrijke vegetaties en bijzondere initiatieven om inheemse flora voor de toekomst te bewaren, zoals in kruidenrijke bermen en dijken, bloementuinen, fleurige binnensteden en bedrijfsterreinen. 50 soorten wilde planten in hun relatie tot hun omgeving en in het bijzonder met insecten worden beschreven. Ook de verbinding met de mens wordt zichtbaar gemaakt.

In samenwerking NL Bloeit!, FLORON, de Vlinderstichting, Wageningen en Radboud Universiteit, Cruydt-Hoeck en Heem.

Inkijkexemplaar hier op de website van de uitgeverij.


Briljante planten

Geert-Jan Roebers | Margot Westermann (illustraties)

Gottmer; 144 pagina’s; € 20,-

Van de uitgever:
Planten zijn zo braaf nog niet, en ze zijn ook nog eens een stuk sterker en slimmer dan ze lijken. Lees er alles over in dit grappige en mooie informatieve kinderboek, boordevol leuke weetjes over plantengedrag.

Planten zijn altijd druk bezig en zijn een stuk slimmer dan je denkt. Soms zijn ze lief en behulpzaam, maar soms zijn ze sluw of gemeen. En wat zou er met ons gebeuren als ze er helemaal niet zouden zijn? “Briljante planten’ gaat over… nou ja, planten dus! Over hoe ze dieren voor de gek houden, over hoe gras de held van voetbal werd en nog heel veel meer.

Geert-Jan Roebers is bioloog en daarnaast ook nog columnist en auteur. De eigenzinnige illustraties van Margot Westermann (o.a. bekend van ‘De zweetvoetenman’) brengen zijn kennis over de natuur tot leven.


Rust & Vreugd

Hendrik Groen

Roman | Meulenhoff; 288 pagina’s; € 21,-

Van de uitgever:
Een komische maar ook vileine schets van een typisch Nederlands fenomeen: de volkstuin-vereniging.

Hendrik Groen beschrijft de volkstuingebruiken – de tuincontrolecommissie, de fancy fair, de strijd tussen ‘geitenwollen sokken’ en ‘tuinkabouters’ – hilarisch en voor velen herkenbaar.

Als Emma Quaadvliegh na het overlijden van haar man oude papieren opruimt, vindt ze een vergeten inschrijving terug voor een tuinhuisje op ‘Rust en Vreugd’. Ongemerkt is er elf jaar wachttijd verstreken, ze kan nu elk huisje krijgen dat vrijkomt. Emma wordt bij de eerste bezichtiging op slag verliefd op een gezellig, rommelig tuinhuisje met dito tuin en ze besluit impulsief: ik kan wel wat afleiding gebruiken, ik neem het! Dat ze geen verstand heeft van tuinieren maakt gelukkig niet veel uit, want aardige buren bieden direct hun hulp aan.
Ook de voorzitter van de vereniging komt onuitgenodigd op de thee. Om kennis te maken, maar vooral om haar te wijzen op de regels met betrekking tot de hoogte van de heg, het bestrijden van het onkruid en de verplichte algemeen onderhoudsbeurten. Het gesprek verloopt wat stroef. Emma vermoedt dat de voorzitter haar niet meteen in de categorie ‘nette tuinders’ indeelt.

Al snel blijkt dat het er tussen de tuinders in het prachtige groene paradijs niet altijd even vredelievend aan toe gaat. Toch is Emma vastbesloten er hoe dan ook iets moois van te maken. Maar wilden Adam en Eva dat ook niet?


omslag ecologieen

Ecologieën

Atte Jongstra

AFdH Uitgevers; 288 pagina’s; € 27,50

Van de uitgever:
Ecologieën. Een album der natuur is een bundel essays en verhalen met als centrale vraag: hoe verhoudt de mens zich tot de natuur? De term ‘ecologie’ werd pas in 1866 gemunt, maar dat wil niet zeggen dat vele schrijvers, dichters en denkers daarvoor geen intuïtie of idee hadden over de samenhang tussen alle organismen in de wereld om ons heen. In Ecologieën neemt Atte Jongstra ons mee op een avontuurlijke, historische wandeling langs beroemdheden of juist vergeten natuurbeschouwers. Van boomkwekers, wandelende predikanten, landbouwhuishouders en rooiende missionarissen, tot aan propagandisten van gras als voedsel voor de mens, of parkstofzuigers in een met glas overhuifde natuur. We lezen over de ooievaar als brandpreventieambtenaar, een predikant die tijdens de verkondiging van Gods woord door de bliksem wordt getroffen, de zeebisschop, naakt tuinieren, et cetera.

Samenhang tussen alle organismen … Mag het organisme dat ‘mens’ heet ook deel uitmaken van dat grote geheel? Is het mogelijk om ‘tot de natuur in te gaan’? Hoe doe je dat dan? Jongstra toetst de liefde voor de groene natuur aan de lichamelijke benadering van de grasspriet door Jean Jacques Rousseau en Walt Whitman, en beschrijft vervolgens op hilarische wijze hoe hij zelf in Panoramix-kostuum de weg der druïden probeert te bewandelen. Dat er op zijn routes door veld en beemd ook wel eens misgaat bewijzen alleen al twee jonge zwijnen die het niet na kunnen vertellen.

Ecologieën is een ‘album der natuur’ in de ware zin des woords: tekst en beeld hand in hand. Gravend en verstrooiend, humoristisch en ernstig (bijvoorbeeld in Jongstra’s necrologie van het laatste oerbos in ons land), een kijk- en leesboek dat bont is als de natuur. Alles is in alles!

U kunt dit boek rechtstreeks bij ons bestellen door een mailtje naar info@afdh.nl te sturen. U betaalt dan € 27,50. Wij sturen u het boek toe met de factuur erbij; de porto is voor onze rekening. Uiteraard is het boek ook te koop bij elke boekhandel in Nederland. Vanaf 1 oktober 2020.

Atte Jongstra (Terwispel, 1956) is schrijver, dichter en essayist en schrijft recensies voor NRC Handelsblad. In 2016 werd hem voor zijn gehele oeuvre de prestigieuze Constantijn Huygens-prijs toegekend. In 2018 publiceerde AFdH Uitgevers van Jongstra “De ontgroende mens”. “Ecologieën” kan als het natuurlijk vervolg worden beschouwd.


Kassen in Nederland 1650-1950; studie over de geschiedenis, ontwikkeling en behoud van plantenkassen

Onder redactie van Ben Kooij

Stichting In Arcadië; 780 pagina’s; gratis download / gedrukt exemplaar: €95,-

Van de uitgever:
Kassen in Nederland schetst de lezer een beeld van de bestaande en verdwenen historische kassen in Nederland, in onder andere botanische tuinen, op buitenplaatsen en in de glastuinbouw. Niet alleen de ontstaansgeschiedenis is in beeld gebracht, ook de ontwikkelingen die zich vanaf de zeventiende eeuw voordoen komen aan bod. Daarnaast zijn er hoofdstukken gewijd aan kassenbouwers, materiaal, beheer en behoud. Bij alle voorbeelden en onderdelen is zoveel mogelijk uitgegaan van wat er recent in de praktijk is aangetroffen. Onderzoek en inventarisatie vormen dan ook de basis voor de publicatie.
Meer informatie op kasseninnederland.nl


Duurzaam tuinieren

Anne Wieggers

Uitgeverij Volt; 256 pagina’s; € 25,-

Van de uitgever:
We worden dagelijks om de oren geslagen met cijfers over massale insectensterfte, het verdwijnen van vogelsoorten en de ergste horrorverhalen over het klimaat. Genoeg om flink gedeprimeerd van te raken. Maar wat als je op je eigen stukje grond of balkon het verschil kunt maken, zelfs als je geen groene vingers hebt?

Dit boek is bedoeld voor zowel ervaren tuiniers als mensen die net beginnen met tuinieren; voor mensen met een klein binnenplaatsje of balkon, en mensen die in het bezit zijn van jaloersmakende lappen grond. Door de heldere illustraties, de vele prachtige foto’s en de toegankelijke instructies is het niet zomaar een tuinboek, maar inspirerend leesvoer. Van een jaarronde bloei in je tuin en wat je doen (en vooral laten) kunt voor de natuur, tot je eigen snijbloemen en iets te eten kweken, je vindt alle praktische tips die je nodig hebt om een fantastische buitenruimte aan te leggen waar het al snel barstensvol leven is. Een duurzame tuin is een prachtige bestemming, een plek die je deelt met de natuur.


omslag-stadsflora

Stadsflora van de Lage Landen

Ton Denters

Uitgever Fontaine; 448 pagina’s; € 27,50

Van de uitgever:
Onze steden zijn het domein van stadsplanten die er spontaan opkomen en hun eigen gang gaan. Dat zorgt voor een onverwachte rijkdom. De biodiversiteit is groot, namelijk driekwart van onze inheemse flora huist in onze steden. Omdat steden het groen nodig hebben om leefbaar en toekomstbestendig te zijn, neemt de interesse voor stadsflora steeds meer toe.

Stadsflora van de Lage Landen zet 600 typische stadsplanten in de schijnwerpers met foto’s uit Vlaamse en Nederlandse steden. Maar liefst 80 nieuwe soorten worden speciaal voor deze flora met hun Nederlandse namen gepresenteerd. Dit boek is daarnaast een kennismaking met onbekende soorten zoals Atlasreigersbek, Hoge anemoon, Vlakbekje en Koraalhelmkruid. Stadsflora geeft toegang tot 24 Vlaamse en Nederlandse steden met wandelingen en kijktips. De boodschap: ga eropuit en beleef onze dichtstbijzijnde natuur.

Lees hier een bespreking van dit boek door Gemma Venhuizen in de NRC van 6 juni 2020.


Wat zingt daar?

Dick de Vos

KNNV Uitgeverij; 128 pagina’s; € 17,-

Van de uitgever:
Een prettige vogelgids voor iedereen vogels aan hun zang wil leren herkennen. Ideaal voor beginners. Veel mensen kennen de vogels wel aan hun verenkleed, maar hebben moeite om ze te herkennen aan hun geluid. Deze gids behandelt de zang van de meest algemene vogels van tuin en park. Daarbij volgen we de maanden van het jaar.
De geluiden van de vogels worden uitgelegd aan de hand van uitgebreide beschrijvingen, notenschrift, ezelsbruggetjes en interessante weetjes. Een vereenvoudigde determinatiesleutel, een vogelzangkalender en overzichten van vogels per biotoop en vogelzang per etmaal completeren het geheel. Met prachtige nieuwe tekeningen van Elwin van der Kolk.

Bij dit boek hoort een app. Binnen de app BirdSounds Europe is een collectie gemaakt van de vogels in dit boek, waarin de geluiden te horen zijn zoals ze beschreven worden. Ideaal om vanuit eigen huis de vogelgeluiden te leren kennen, maar ook voor cursussen vogelzang.
In samenwerking met Vogelbescherming Nederland, SOVON en BirdSounds Europe.

Dick de Vos is opgeleid als literatuurwetenschapper en heeft gewerkt als marketeer, PR-manager en organisatieadviseur. Momenteel is hij natuurgids bij het IVN en natuurjournalist. Van 2008-2018 was hij ook politicus namens de Partij voor de Dieren. Dick is auteur van diverse natuurboeken (o.a. Wat zingt daar, Vogelzang van Nederland, Veldgids Vogelzang) en wordt veel gevraagd voor lezingen, cursussen en vogelexcursies in binnen- en buitenland.


omslag_Volkstuinverhalen

Volkstuinverhalen

Marieke de Geus & Suzanne de Boer

KNNV Uitgeverij; 192 pagina’s; € 22,-

Van de uitgever:
Volkstuinverhalen gaat over zaaien en kweken, koken met onkruid, natuureducatie, wildplukken met kinderen, Air Bee ’n Bee’s voor solitaire bijen, een levend archief van inheemse planten, wonen in een tiny house, thee uit eigen tuin, eten van eigen grond, composteren, tuinhulpen kweken in een wormenhotel, hergebruik en upcycling, het bijzondere van de Wolkerstuin op Amstelglorie, waden en wadi’s, begroeide daken en een portret van pioniers in natuurlijk tuinieren.

Het boek sluit af met een stuk over het belang van de gezamenlijke werkbeurten en de toekomst van de volkstuin. Want volkstuinders onderhouden samen een groot stuk groen dat veel betekent voor de stad en hun bewoners. Het zijn parels van biodiversiteit, tafeltje-dekjes voor vogels en vlinders.
Door te laten zien welke initiatieven er allemaal op tuinparken worden ondernomen, is Volkstuinverhalen een warm pleidooi voor het behoud van deze parken.

Lees hier een gesprek met beide auteurs door Paul Q. de Vries in de Trouw van 24 mei 2020.


omslag_tuinieren-voor-de-geest

Tuinieren voor de geest

Sue Stuart-Smith

Vertaald uit het Engels door Rogier van Kappel en Pon Ruiter.
De Bezige Bij; 320 pagina’s; € 25,-

Van de uitgever:
Wie in de aarde wroet, ploegt ook in het hoofd. In Tuinieren voor de geest onderzoekt psychiater Sue Stuart-Smith hoe tuinieren onze innerlijke wereld beïnvloedt. Het proces van creëren en verzorgen, van snoeien en bemesten heeft invloed op ons geestelijk welzijn, het vermogen tot zelfreflectie en op onze creativiteit. Dat blijkt ook uit resultaten van horticulturele therapie, waarbij tuinieren als remedie wordt voorgeschreven om uiteenlopende psychische problemen – van verslaving en depressie tot eenzaamheid en PTSS – te behandelen.

Stuart-Smith baseert zich op de neurowetenschap en de psychoanalyse, en put rijkelijk uit haar eigen praktijk en uit het echte leven. Ze laat zien hoe tuinieren zich niet slechts beperkt tot het verzorgen van bloemen en planten, maar dat het helend kan werken en inspiratie kan bieden om de geest te verrijken.

Lees hier (pdf) een fragment uit het boek.

Lees hier een bespreking door Katja de Bruin in de VPRO Gids van 9 mei 2020.


Heukels_Flora

Heukels’ Flora van Nederland

Verzorgd door Leni Duistermaat

Uitgeverij Noordhoff; 841 pagina’s; € 55,-

Van de uitgever:
Heukels’ Flora van Nederland is het standaardwerk over de flora van Nederland. Het is een uniek boek in zijn soort. In één band is de wetenschappelijk betrouwbare en meest complete flora van Nederland opgenomen. In de geheel nieuwe editie is de spectaculaire uitbreiding van de Nederlandse flora met 2.500 soorten opgenomen (20% meer ten opzichte van 2005). Deze 24ste editie is in kleur, waardoor de soorten nog beter te determineren zijn. De aangebrachte tabs en slimme indeling maakt navigeren nog makkelijker. Invasieve en giftige planten zijn duidelijk aangegeven.

Deze uitgave is verzorgd door de Leidse plantkundige Leni Duistermaat, onderzoeker bij Naturalis Biodiversity Center en erelid van Nationaal Herbarium Nederland in Leiden.

Lees hier een bespreking door Gemma Venhuizen in de NRC van 13 februari 2020.


De Tuinjungle – tuinieren om de wereld te redden

Dave Goulson

Uit het Engels vertaald door Nico Groen.
Atlas Contact; 301 pagina’s; € 25,-

Van de uitgever:
In De tuinjungle laat Dave Goulson ons kennismaken met al het kleine geteisem dat vlak bij ons, in tuinen, parken, tussen de stoeptegels en in de grond onder onze voeten leeft. Waar je ook bent, de kans is groot dat er nog geen stap bij je vandaan wormen, pissebedden, duizendpoten, vliegen, kevers, wespen, bijen en allerlei andere beestjes min of meer in stilte hun leven leiden. Goulson laat zijn lezers meekijken in de fascinerende en soms ook krankzinnige wereld van deze ondergewaardeerde helden van onze tuin. Hij neemt ons mee op visite in de composthoop, laat ons gangen graven onder ons gazon en een duik nemen in de tuinvijver.

Goulson beschikt over een grappige en lichtvoetige pen, maar toch is hij in De tuinjungle ook bloedserieus. Zo laat hij overtuigend zien waarom in turfbodem gekweekte, met insecticiden behandelde, in plastic wegwerppotten verpakte planten bijzonder slecht zijn voor ons milieu en waarom we niet langer bij tuincentra, maar bij lokale kwekers moeten kopen. Of nog beter: zelf moeten zaaien. Onze tuin is bij uitstek de plaats waar we het contact met de natuur kunnen herstellen. En met maar een paar kleine aanpassingen maken we van onze tuinen een keten van kleine natuurreservaatjes, waar mensen, dieren en planten in harmonie samen kunnen leven.

Leesfragment op de website van Atheneum Boekhandel.

Lees hier een (lovende) recensie van Caspar Janssen in de Volkskrant van 25 oktober 2019, die als volgt eindigt:

En net op het moment dat je denkt: gaat dit nog wel over tuinieren, keert hij terug naar het hoofdthema. Naar de volkstuin, welteverstaan. Verrassend genoeg leveren volkstuinen per hectare veel meer voedsel op dan intensief beheerde akkers, zo bleek uit een onderzoek op basis van historische gegevens. En dus eindigt Goulson zijn boek met een pleidooi om landbouwgronden rond steden om te zetten in volkstuinen. Back to the land, iedereen een volkstuin! ‘Elke nieuwe volkstuin op voormalige landbouwgrond vergroot de voedselproductie, vergroot de opname van koolstof in de bodem, vergroot de biodiversiteit, vermindert het pesticidengebruik en verbetert de gezondheid van vergrijzende volkstuinbezitters.’


omslag-bloemen-plukken

Twaalf maanden bloemen plukken in eigen tuin

Anneke van der Werff

Uitgegeven in eigen beheer; 144 pagina’s; € 25,-

Handboek voor het maken van een pluktuin.

Van de auteur/uitgever:
Mijn motivatie om dit boek te schrijven is vooral gebaseerd op mijn gedrevenheid om mensen aan te moedigen hun eigen bloemen te kweken en deze te plukken om er mooie boeketten van te maken. Want met de bloemen die je kweekt en plant in je eigen tuin draag je bij aan een schonere natuur en aan de biodiversiteit. Dit laatste en het werken zonder gif of chemie zijn speerpunten in mijn boek.

Als je nog geen ervaring met planten en zaaien hebt, krijg je veel handvatten aangereikt die overzichtelijk en laagdrempelig zijn. Ervaren tuinliefhebbers zullen zeker nieuwe inspiratie opdoen. Je leest ook hoe enthousiast kinderen worden van werken in de tuin, en hoe leuk ze het vinden dat er eetbare bloemen zijn waarmee je iets lekkers kunt maken.
Aan het binden en samenstellen van mooie tuinboeketten volgens de korenschoofmethode is een apart hoofdstuk gewijd.

In Amsterdam is het boek te koop in bij Architectura en Cultura aan de Leliegracht 22 en bij De Nieuwe Boekhandel, Bos en Lommerweg 227.
Het boek laten opsturen kan ook. Mail naar 12mndbloemenplukken [at] gmail [punt] com

Inkijkversie van het boek hier.

Anneke van der Werff is volkstuinder en ‘bloemenbaas’ van het Landje van De Boer in Overveen.


Ik wou dat ik een vogel was

Diverse auteurs / illustraties: Frann Preston-Gannon

Uitgeverij Ploegsma; 336 pagina’s; € 40,-

Van de uitgever:
Dit is een rijk geïllustreerde verzameling van 366 natuurgedichten – één voor elke dag van het jaar, inclusief schrikkeldag. Gevuld met bekende favorieten en nieuwe gedichten, geschreven door een grote verscheidenheid aan auteurs. Een prachtig boek om in te grasduinen, of om elke dag open te leggen.

Leesfragment


De wilde tuin – handleiding voor lui tuinieren

Hans van Cuijlenborg

Uit het Italiaans vertaald door Etta Maris.
Uitgeverij Athenaeum; 160 pagina’s; € 17,50

Van de uitgever:
Wilde tuinen zijn al anderhalve eeuw een inspiratiebron voor tuinliefhebbers en -architecten die prachtige tuinen schiepen die weinig onderhoud vergen. Iedereen die geen zin heeft om te spitten, te harken en te wieden, kan besluiten het over een andere boeg te gooien.

De tuinier van de wilde tuin wordt bondgenoot van de natuur en probeert haar te volgen in plaats van zijn wil op te leggen. Een wilde tuin laten ontstaan is bovendien goed voor de biodiversiteit. Zonder al te veel lichamelijke inspanning kan de mens bijdragen aan de cyclus van de natuur, en het levert nog een mooi resultaat op ook.
De wilde tuin is een boek om na lezing te laten zien aan je buurman, als die voorzichtig komt vragen of je dat ontsierende onkruid niet eens zou willen maaien…


Briljant groen

Stefano Mancuso, Alessandra Viola

Uit het Italiaans vertaald door Etta Maris.
Uitgeverij Cossee; 176 pagina’s; € 24,-

Van de uitgever:
Zonder de planten die ons met voedsel, energie en zuurstof verzorgen, zouden wij op aarde nog geen week overleven. Merkwaardig genoeg golden planten eeuwenlang als schepsels van een lagere orde, ietsje boven de levenloze wereld. Sinds kort heeft wetenschappelijk onderzoek bevestigd wat Darwin al vermoedde: dat planten ondanks hun (schijnbare) onbeweeglijkheid over verbazingwekkende vaardigheden beschikken, en zelfs over intelligentie.

Behalve de vijf zintuigen van de mens beschikken planten nog over minimaal vijftien andere. Om elektromagnetische velden te scannen, de zwaartekracht van bloemen, takken en bladeren te berekenen en de chemische substanties van hun leefmilieu te analyseren. Met reukstoffen waarschuwen ze elkaar voor vijandige planteneters of lokken ze dieren aan om hen bij te staan in de verdediging. Met hun wortels vormen ze enorme netwerken en laten informatie over hun leefomgeving circuleren. Zonder bewegelijke organen hebben zij een vorm van ‘zwermintelligentie’ ontwikkeld die hun overleven veiligstelt.

Wat planten zeker niet doen, is vegeteren. Meer kennis van hun buitengewoon slimme strategieën en vaardigheden kan ons bijvoorbeeld leren afstand te doen van pesticiden, of hun nano-intelligente systemen als voorbeeld te gebruiken voor computers en complexe netwerken.

Niet voor niets stellen vooraanstaande wetenschappers planten inmiddels op dezelfde evolutionaire trede als dieren. Stefano Mancuso geeft ons een uiterst toegankelijk geschreven inkijk in de fascinerende wereld van hun vaardigheden en intelligentie.


Humusvorming door wormen, met observaties over hun levenswijze

Charles Darwin

Uit het Engels vertaald door Toon van der Ouderaa.
Uitgegeven in eigen beheer; 174 pagina’s; € 20,-

Van de uitgever:
Het laatste boek dat Charles Darwin schreef, één jaar voor zijn dood, gaat over, zoals hij het zelf noemde, een onbeduidend onderwerp. Dat was een ontdekking, vlak na zijn reis met de Beagle gedaan, over de gevolgen van de activiteit van aardwormen. Het werd destijds omschreven als ‘een nieuwe geologische kracht’. In de meer dan veertig jaar na die ontdekking verzamelde Darwin op de hem kenmerkende wijze gegevens over het belang van aardwormen bij de erosie van het land, de vruchtbaarheid van de bodem en het bewaren van oude gebouwen. En verdiepte hij zich in de intelligentie van wormen.Het boek had geheel tegen zijn verwachting in, groot succes. In de maanden na het verschijnen van het boek werden er meer van verkocht dan van zijn “Origin of Species” toen dat gepubliceerd werd!


Een heerlijk boek, een echte Darwin. – Jelle Reumer
Hier zie je de wetenschapper van dichtbij. Leg het naast je bed. Het is verrukkelijk. – Redmond O’Hanlon
Darwins laatste en meest eigenzinnige, heldere en enthousiaste boek. – Menno Schilthuizen


Een kleine eetbare tuin

Madelon Oostwoud

KNNV Uitgeverij; 184 & 40 pagina’s; € 23,-

Van de uitgever:
Voor liefhebbers van geurige, kleurige en smaakvolle tuinen, ook geschikt voor beginners! Een kleine eetbare tuin biedt volop inspiratie voor ontwerp, aanleg en onderhoud van een kleine tuin met eetbare vaste planten en dat alles zonder veel werk en onderhoud. De vele praktische tips, haalbare voorbeelden en ontwerpen helpen je op weg.

 • Een eetbare siertuin aanleggen op het balkon, in bakken en in de volle grond
 • Met vaste planten (zonplanten, schaduwplanten, hoog, laag, vast, pot)
 • Inspirerende tips voor tuinaanleg en tuinontwerp
 • Optimale benutting van zonlicht en regenwater
 • Vaste, winterharde, overblijvende en zelf zaaiende planten, dus weinig onderhoud
 • Zaaien, stekken, vermeerderen, scheuren
 • Gereedschappen, harde materialen, steunen van klimplanten
 • Dieren en insecten lokken en afweren, composteren
 • Tips voor oogsten, bewaren en verwerken
 • Met losse plantenlijst als keuzewijzer: meer dan 200 soorten eetbare vaste planten (met informatie over o.a. grondsoort, groeiwijze en toepassing in de keuken)
 • Genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs 2016

Een heerlijk creatief boek, ook geschikt voor beginners.


piet-oudolf

Ontwerpen met planten

Piet Oudolf, Noel Kingsbury

Uitgeverij Terra; 160 pagina’s; € 21,-

Van de uitgever:
Vol praktische adviezen om dezelfde effecten in je eigen tuin te creëren.
De tuinen van Piet Oudolf zijn al jaren voor veel landschapsarchitecten en tuiniers een bron van inspiratie. Geschreven in samenwerking met Noel Kingsbury, is Ontwerpen met planten een informatieve en visueel adembenemende studie van Piet Oudolfs beplantingstheorie en -praktijk. Het voorziet u van de nodige adviezen om dezelfde effecten in uw eigen tuin te creëren. Na de basisprincipes van het ontwerpen met planten, volgt het hoofdstuk ‘Beplantingspalet’ als een visueel bronnenboek. Daarna volgen plattegronden en tekeningen waarin wordt uitgelegd hoe deze basiselementen te combineren tot indrukwekkende plantensculpturen. Theorie wordt in praktijk gebracht in het hoofdstuk ‘Beplanting en stemming’. In ‘Planten het hele jaar door’ wordt de nadruk gelegd op het belang van de plantenkeus. Het boek wordt afgesloten met een gedetailleerde lijst van de belangrijkste planten. Ontwerpen met planten zal ongetwijfeld een inspiratiebron worden voor iedereen die een tuin wil maken die, zoals Piet het zelf zegt: ‘een impressie en een expressie van de natuur’ is.

Piet Oudolf (Haarlem, 27 oktober 1944) is een internationaal bekende Nederlandse tuinarchitect. Hij woont en werkt sinds 1982 in Hummelo in de Gelderse Achterhoek. Met name in Zweden, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten geniet hij aanzienlijke bekendheid.


Moord op de moestuin

Nicolien Mizee

Nijgh & Van Ditmar; 240 pagina’s; € 21,-

Van de uitgever:
Thijs en Judith zijn amper getrouwd wanneer Thijs een hartaanval krijgt. Op de dag dat hij thuiskomt uit het ziekenhuis slaan de buren aan het verbouwen. Schoonzus Cora en zwager Ab besluiten dat een pan soep niet afdoende is: er dient stevig uitgerust te worden. Daartoe wordt een boswachterswoning gehuurd op een landgoed, voor de hele zomer maar liefst, met zijn vieren. Echter: nergens op aarde is het écht rustig, en eenmaal op het landgoed aangekomen blijkt daar een verbeten strijd gaande, ogenschijnlijk over een boom. Een strijd die op bloedstollende en evenzeer dolkomische wijze uit de hand loopt.

Leesfragment op de website van Atheneum Boekhandel.


Omslag Avontuurlijk tuinieren

Avontuurlijk tuinieren

Nienke Plantinga, Katja Staring

KNNV Uitgeverij; 248 pagina’s; € 25,-

Van de uitgever:
Haal meer uit je tuin, voor mens en dier. Ga mee op ontdekkingstocht en zie hoe je van je tuin een gastvrije plek maakt voor dieren en planten. En: voor jezelf! Proef, pluk, ruik, voel en ervaar de kracht van de natuur in je eigen tuin, in alle seizoenen. Zie wat er leeft en hoe alles met elkaar is verbonden.

Met dit praktische inspiratieboek nemen de tuinavonturiers Nienke Plantinga en Katja Staring je mee op avontuur. Ze tonen de wonderen en mogelijkheden in jouw eigen tuin met inspirerende fotografie en tips en trucs. Zo maak je van je eigen lapje grond je favoriete plek, waar ook de natuur blij van wordt.

– ideale opbouw van een levendige tuin
– stappenplan voor je eigen tuin
– tuinkalender en toolbox
– plantenlijstjes voor inspiratie

Nienke Plantinga is tuin- en landschapsontwerper die van persoonlijke wensen levende tuinen maakt onder @MagnoliaTuinontwerp.
Katja Staring is publicist, buitenmens en groene Instagrammer onder de naam @DailyGreenspiration.


Het verborgen leven van bomen

Peter Wohlleben

Uit het Duits vertaald door Bonella van Beusekom
Uitgeverij Lev.; 222 pagina’s; € 21,-

Van de uitgever:
In Het verborgen leven van bomen deelt boswachter Peter Wohlleben zijn diepe liefde voor het bos en bomen. Hij vertelt fascinerende verhalen over de onverwachte vaardigheden van bomen en verklaart de verbazingwekkende processen van leven, dood en wedergeboorte die hij heeft waargenomen in de bossen. Want net als menselijke families wonen bomen samen met hun kinderen, communiceren ze met elkaar en ondersteunen ze elkaar in de groei. Zo delen ze onder meer voedingsstoffen met elkaar en creëren ze een ecosysteem dat de gevolgen van extreme hitte of kou voor de hele groep vermindert. Als gevolg van dergelijke interacties kunnen bomen in een familie of groep heel oud worden, in tegenstelling tot alleenstaande bomen die het vaak moeilijker hebben.

Op basis van baanbrekende nieuwe ontdekkingen presenteert Wohlleben op opwindende wijze de wetenschap achter het verborgen en onbekende leven van bomen. En zo betreden we een compleet nieuwe wereld.

Lees hier een interview met de auteur op de website van De Groene Amsterdammer.


omslag_leven_in_de_tuin

Leven in de tuin

Penelope Lively

Uit het Engels vertaald door Nadia Ramer
Uitgeverij De Geus; 224 pagina’s; € 20,-

Van de uitgever:
De veelgelauwerde Britse schrijfster Penelope Lively kijkt terug op een leven waarin tuinieren net zo belangrijk was als lezen en schrijven. Ze neemt ons mee op een wandeling door de tuinen die ze heeft gekend; van de oase in Cairo waar ze opgroeide meandert ze langs tuinen uit de literatuur en de schilderkunst, onderwijl keuvelend over de cultuurgeschiedenis van het tuinieren zelf en de gebeurtenissen in de kleine Noord-Londense stadstuin die ze nu, op haar 85ste, nog gepassioneerd onderhoudt. En na elke omgeslagen bladzij kan er zomaar een adembenemend vergezicht opdoemen van de werkelijke betekenis van het tuinieren voor het leven zelf.

Lees hier een recensie van het boek op de website van Trouw.


Verwilderen – Laat de plant het werk doen

Romke van der Kaa

Uitgeverij Olympus; 296 pagina’s; € 17,50

Van de uitgever:
In Verwilderen beschrijft Romke van de Kaa als geen ander de technieken, mogelijkheden en planten- en bloemensoorten die zich goed lenen voor het laten verwilderen van de tuin. Als je “verwilderd’ in het woordenboek opzoekt, vind je betekenissen als woest en ongetemd. Een verwilderde tuin betekent echter iets heel anders: het gaat niet om het creëren van rommel en chaos of het verwaarlozen van een tuin, maar om het avontuur van planten die hun eigen weg gaan, al dan niet onder begeleiding van ons. Dat levert prachtige bloemenweiden, akkers of prairietuinen op, hoe klein de tuin ook is. Verwilderen staat vol humoristische anekdotes, prachtige observaties en illustratieve foto’s.


Bloemen met smaak – 50 eetbare bloemen & 25 verrassende recepten

Anna Koster

KNNV Uitgeverij; 208 pagina’s; € 25,-

Van de uitgever:
Verras familie en vrienden met de geuren en kleuren van eetbare bloemen. Versier je verjaardagstaart, salade, soep en cocktails. Eetbare bloemen zijn vrolijk, feestelijk, smaakvol en verbinden je met de natuur.
Dit boek leert je welke bloemen geschikt zijn om in de salade te doen – en allerlei andere verrassende toepassingen. In alle seizoenen zijn er eetbare bloemen om je maaltijd en je leven mee op te fleuren.
Met prachtige foto’s en verrassende recepten inspireert Bloemen met smaak de lezer om zelf aan de slag te gaan. Met puur eten en meer natuur om lekker van te genieten. Met 20 top 5’s van experts, waaronder Modeste Herwig, Rob Baan, Danielle Houbrechts (B) en de dieren van Artis.
Naast het kleurrijke boek is er ook een bijbehorende minigids (à €6,-) verkrijgbaar.

Inkijkexemplaar hier.


Handboek Ecologisch Tuinieren

Geert Gommers, Frank Petit-Jean, Lieven David

Samenwerkende Uitgevers Vof; 700 pagina’s; € 43,-

Van de uitgever:
Het Handboek ecologisch tuinieren is meer dan zomaar een boek vol nuttige tuintips: het geeft je een complete visie op tuinieren. Zo krijg je inzicht in al wat er leeft in je moestuin en tuinier je als de beste!
Dit boek is het resultaat van jarenlang zoek- en studiewerk van enkele Velt-ingenieurs. Het is een naslagwerk waarin je alle principes en technieken die momenteel in de ecologische teelt bekend zijn kan terugvinden. Daarnaast is het een praktische en overzichtelijke handleiding voor de amateurtuinier die in zijn moestuin biologische, gifvrije groenten wil kweken.

Deze grondig herwerkte editie bevat de nieuwste wetenschappelijke inzichten over bodemleven, bodemzorg, bemesting en gewasbescherming.

Leesfragment op de website van Velt.