Sinds 2018 heeft Buitenzorg een commissie Natuurlijk Tuinieren (NT). De commissie, die Irene (tuin 14) samenstelde, wil tuinders nog meer bij natuurlijk tuinieren betrekken en de ecologische waarde van Buitenzorg verder vergroten.

Wat is natuurlijk tuinieren?

Het AVVN definieert natuurlijk tuinieren als volgt: “Natuurlijk tuinieren betekent zodanig tuinieren dat de natuur zich optimaal in de tuin kan ontwikkelen. Het is ook een beetje avontuurlijk tuinieren: je zoekt naar mogelijkheden om de planten- en dierenwereld met elkaar in harmonie te brengen. Want de een kan niet zonder de ander. Vogels, egels, padden, hommels, bijen, lieveheersbeestjes en tal van andere insecten heb je nodig voor een gezonde tuin. Heel veel dieren zijn nuttig en zorgen voor een natuurlijk evenwicht. In het natuurlijk tuinieren zijn plantenkeuze, tuininrichting en onderhoud er op gericht om zoveel mogelijk dieren en planten een plekje te geven om te leven, te schuilen, te nestelen, te foerageren en te overwinteren.”

Commissieleden

De huidige leden van de commissie Natuurlijk Tuinieren zijn:
Sonja (tuin 43), Nienke (tuin 8), Lucie (tuin 60), Nina (tuin 80), Gerrit (tuin 91), Loes (tuin 56), Linda (tuin 13) en Devi (tuin 15)

Nieuwsbrief

Via nieuwsbrieven brengt de commissie verslag uit van haar activiteiten:


Workshops Natuurlijk Tuineren door Roos Broersen (AVVN)

Zaterdag 25 januari 2020, 15-17 uur
Workshop 1: Algemene inleiding & Compost, het zwarte goud
· Bekijk/download de samenvatting van workshop 1 (pdf)

Zaterdag 18 september 2021, 10.30 – 12.30 uur
Workshop 2: De watervriendelijke tuin

Zaterdag 20 november 2021, 10.30 – 12.30 uur
Workshop 3: Kundig snoeien

Lente 2022 (exacte datum nog te bepalen)
Workshop 4: Planten vermeerderen of Tuinieren met dieren (thema onder voorbehoud)