Tips voor uw eigen Hof van Eden

Op deze website van VPRO’s Tegenlicht geeft Maranke Spoor van Permacultuur School Nederland zeven tips voor een duurzame tuin:

 1. Gooi de boel open; geen steen meer in de tuin.
 2. Plant fruitbomen, struiken en tuinkruiden.
 3. Laat de bodem van je tuin zoveel mogelijk bedekt.
 4. Gooi groente-en tuinafval terug in de tuin om een levende vruchtbare bodem te cultiveren.
 5. Nodig dieren uit. Hoe meer biodiversiteit in uw tuin, hoe beter.
 6. Doe plantenkennis op.
 7. Diversiteit is de kern.

Lees hier het hele artikel plus toelichtingen.


Planten watergeven met een olla

olla

Een oeroude slimme oplossing die het verdient om herontdekt te worden: de olla. Een effectieve én zuinige manier om je planten water te geven.

Olla’s (spreek op zijn Spaans uit als ‘ojja’) zijn ongeglazuurde terracotta kruiken met een deksel. Ze werden al eeuwen voor het begin van onze jaartelling gebruikt – in de keuken, maar ook voor een slimme vorm van irrigatie. De olla wordt dan tot de nek ingegraven in de grond tussen de planten en gevuld met water. Omdat de kruik op een lage temperatuur gebakken is, is hij poreus. Als de grond droog is, geeft de olla langzaam water af aan de grond eromheen. Als de grond vochtig is, blijft het water er in. Het voordeel: je planten hebben een voortdurend vochtige omgeving en kunnen dus gelijkmatig doorgroeien. Lees meer.


Vlinderkaart

Vlinderherkenningskaart van de meest voorkomende dagvlinders (pdf)


Gratis boekje: Tuinieren voor vlinders

De Vlinderstichting schreef ‘Tuinieren voor vlinders’ samen met tuinman Lodewijk Hoekstra. Vol wetenswaardigheden over vlinders. Wat hebben ze nodig, welke soorten ziet u in de tuin? Met praktische tips voor het inrichten van uw tuin voor vlinders. Bekijk en/of download het boekje hier.


Wees lief voor een bij

Wees lief voor een bij: plant een koolraap of ui. Of laat een boerenkool doorschieten, werkt ook.


Het nut van de mug

Ook zo’n hekel aan dat gezoem van die rottige mug? Sla je het liefst hele families muggen dood zodat jij en je geliefden niet geprikt worden? Veldbioloog ErnstJan Stroes betoogt waarom muggen zo belangrijk zijn voor ons ecosysysteem. Lees meer


Japanse duizendknoop

Japanse Duizendknoop (foto: Gemeente Amsterdam)
De Japanse duizendknoop is een woekerplant. Hij veroorzaakt schade aan ondergrondse kabels, rioolbuizen, funderingen, kademuren etc. Heeft u hem in de tuin, of komt u hem tegen op de bouwplaats? Een speciale website van de Gemeente Amsterdam geeft informatie over hoe je de Japanse duizendknoop kunt herkennen en bestrijden: https://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/duizendknoop/


Andere Tijden over kamperen

kamperen
Waar moet de stadsmens heen met warm weer? Vroeger wist men het wel: de volkstuin! Geen volkstuin? Dan maar kamperen. Kijk hier een schitterende aflevering daarover van VPRO’s Andere Tijden.Saai balkon wordt paradijs

Ook van een simpel balkon kun je een paradijs voor insecten en vogels maken. Volkskrant-redacteur Caspar Janssen gaat u voor en geeft tips. Lees hier het artikel (Volkskrant, 2 april 2019)


Insectvriendelijke planten kweken

Een uitstekend advies van Dave Goulson. Kweek je eigen tuinplanten (zaaien, stekken, scheuren), ruil planten met vrienden of koop schone tuinplanten bij een kwekerij waarvan je weet hoe ze telen, danwel met het keurmerk Biologisch. Dan zijn ze zeker veilig voor insecten.


Verantwoord stoken

In Nederland staan bijna 1 miljoen houtkachels en -haarden, om onze woningen en gebouwen te verwarmen. Staatsbosbeheer vindt het belangrijk dat het stoken van hout op een verantwoorde manier gebeurt, zodat de uitstoot van rook, roet, koolmonoxide en andere schadelijke stoffen (emissies) beperkt blijft. Daarom bij deze een aantal tips voor efficiënter stoken van hout in de houtkachel of open haard.

Tips voor verantwoord stoken
 • Stook alleen gedroogd hout. Vochtig hout brandt niet goed en dat geeft extra veel rook en fijnstof. Zelf hout hakken? Droog het dan minstens 2 jaar.
 • Gebruik nooit geverfd, behandeld of geïmpregneerd hout (daarin zitten veel lijmstoffen). Bij verbranding kunnen zeer schadelijke stoffen vrijkomen.
 • Stook niet bij windstil of mistig weer: de rook blijft dan hangen en kan plaatselijk veel luchtvervuiling veroorzaken.
 • Controleer of je goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is (onvolledig). Stook geen papier en karton. Het geeft veel rook en vliegas.
 • Gebruik haardhout uit duurzaam beheerde bossen. Let op het FSC- of PEFC-keurmerk, alleen dat garandeert dat het hout afkomstig is uit verantwoord beheerd bos.

Meer tips voor verantwoord stoken

Kijk voor meer informatie over verantwoord stoken op de website van Milieu Centraal. Om bewust te stoken wordt ook wel de ‘Zwitserse methode’ aangeraden. In onderstaand filmpje hoor je er meer over.