Gifvrije planten en bollen kopen

Waar koop je gifvrije planten en bloembollen? Die adresjes hebben de Guerrilla Gardeners hier op een rij gezet.
Ga naar de Biotuinwijzer.nl, een website voor natuurlijk en biologisch tuinieren, om te ontdekken waar dat kan.


Maak grijs groener

Biodiversiteit is een belangrijke voorwaarde voor een gezonde leefomgeving. Maar wat is biodiversiteit nou precies en wat kun je er als gewone burger aan doen? Met de publiekscampagne ‘Maak Grijs Groener’ wil het Deltaplan Biodiversiteitsherstel het begrip biodiversiteit tot leven brengen en mensen inspireren en activeren om een bijdrage te leveren. De tips laten zien dat ook kleine stappen al een positief effect hebben.
Website: maakgrijsgroener.nl.


Tips voor uw eigen Hof van Eden

Op deze website van VPRO’s Tegenlicht geeft Maranke Spoor van Permacultuur School Nederland zeven tips voor een duurzame tuin:

  1. Gooi de boel open; geen steen meer in de tuin.
  2. Plant fruitbomen, struiken en tuinkruiden.
  3. Laat de bodem van je tuin zoveel mogelijk bedekt.
  4. Gooi groente-en tuinafval terug in de tuin om een levende vruchtbare bodem te cultiveren.
  5. Nodig dieren uit. Hoe meer biodiversiteit in uw tuin, hoe beter.
  6. Doe plantenkennis op.
  7. Diversiteit is de kern.

Lees hier het hele artikel plus toelichtingen.


Planten watergeven met een olla

olla

Een oeroude slimme oplossing die het verdient om herontdekt te worden: de olla. Een effectieve én zuinige manier om je planten water te geven.

Olla’s (spreek op zijn Spaans uit als ‘ojja’) zijn ongeglazuurde terracotta kruiken met een deksel. Ze werden al eeuwen voor het begin van onze jaartelling gebruikt – in de keuken, maar ook voor een slimme vorm van irrigatie. De olla wordt dan tot de nek ingegraven in de grond tussen de planten en gevuld met water. Omdat de kruik op een lage temperatuur gebakken is, is hij poreus. Als de grond droog is, geeft de olla langzaam water af aan de grond eromheen. Als de grond vochtig is, blijft het water er in. Het voordeel: je planten hebben een voortdurend vochtige omgeving en kunnen dus gelijkmatig doorgroeien. Lees meer.


Vlinderkaart

Vlinderherkenningskaart van de meest voorkomende dagvlinders (pdf)


Gratis boekje: Tuinieren voor vlinders

De Vlinderstichting schreef ‘Tuinieren voor vlinders’ samen met tuinman Lodewijk Hoekstra. Vol wetenswaardigheden over vlinders. Wat hebben ze nodig, welke soorten ziet u in de tuin? Met praktische tips voor het inrichten van uw tuin voor vlinders. Bekijk en/of download het boekje hier.


Wespennest

Wespennest_Buitenzorg_juni-2020-foto_Nina_Dirksen
Nest van de Saksische wesp (foto: Nina)

Dit wespennest is medio juni ’20 aangetroffen op Buitenzorg. Het is een nest van een van onze langkopwespen: de Saksische wesp, Dolichovespula saxonica (dolicho = lang).
Het nest van langkopwespen wordt altijd boven de grond gebouwd, vaak vrij hangend onder daken of bruggen of aan plafonds op zolder, maar soms ook op beschutte plaatsen aan takken.

De Saksische wesp verdedigt haar nest niet zo agressief als de kortkoppen (gewone wesp en Duitse wesp), maar ga er niet aan rommelen, want dan kunnen ze wel aanvallen en tien of meer steken zijn gevaarlijk.

Eind juli valt de kolonie van de Saksische wesp al uiteen en blijft het nest leeg achter. Dan kun je het verlaten nest demonteren om het nader te bekijken. De wespen keren een volgend jaar niet noodzakelijkerwijs terug op dezelfde plaats.


Wees lief voor een bij

Wees lief voor een bij: plant een koolraap of ui. Of laat een boerenkool doorschieten, werkt ook.


Het nut van de mug

Ook zo’n hekel aan dat gezoem van die rottige mug? Sla je het liefst hele families muggen dood zodat jij en je geliefden niet geprikt worden? Veldbioloog ErnstJan Stroes betoogt waarom muggen zo belangrijk zijn voor ons ecosysysteem. Lees meer


Japanse duizendknoop

Japanse Duizendknoop (foto: Gemeente Amsterdam)
De Japanse duizendknoop is een woekerplant. Hij veroorzaakt schade aan ondergrondse kabels, rioolbuizen, funderingen, kademuren etc. Heeft u hem in de tuin, of komt u hem tegen op de bouwplaats? Een speciale website van de Gemeente Amsterdam geeft informatie over hoe je de Japanse duizendknoop kunt herkennen en bestrijden: https://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/duizendknoop/

Meer adviezen op de website van Universiteit Wageningen:
www.wur.nl/nl/artikel/Japanse-duizendknoop-Wat-kun-je-eraan-doen.htm


Andere Tijden over kamperen

kamperen
Waar moet de stadsmens heen met warm weer? Vroeger wist men het wel: de volkstuin! Geen volkstuin? Dan maar kamperen. Kijk hier een schitterende aflevering daarover van VPRO’s Andere Tijden.


Egelvriendelijk tuinieren

egel

  1. Geef egels toegang tot je tuin: een gat van 13 x 13 cm is groot genoeg.
  2. Creëer nestplaatsen voor egels in je tuin met takken en bladeren.
  3. Maak je vijver/sloot egelvriendelijk met een plankje.
  4. Als je egels wilt bijvoeren, geef dan katten- of egelvoer en water. Géén melk!
  5. Stop met het gebruik van (bio) slakkenkorrels en insecticiden.
  6. Gebruik geen netten in de tuin en pas op met maai- en snoeiwerkzaamheden.

Kijk voor meer tips op www.egelwerkgroep.com


Tegeltje

Het verschil tussen ‘leuk vinden’ en ‘houden van’ uitgelegd door Boeddha: Wanneer je een bloem leuk vindt, pluk je deze. Wanneer je van een bloem houdt, geef je deze elke dag water.




Composteren, hoe moet dat?

Online lezing van Frank Anrijs:


Saai balkon wordt paradijs

Ook van een simpel balkon kun je een paradijs voor insecten en vogels maken. Volkskrant-redacteur Caspar Janssen gaat u voor en geeft tips. Lees hier het artikel (Volkskrant, 2 april 2019)


Insectvriendelijke planten kweken

Een uitstekend advies van Dave Goulson. Kweek je eigen tuinplanten (zaaien, stekken, scheuren), ruil planten met vrienden of koop schone tuinplanten bij een kwekerij waarvan je weet hoe ze telen, danwel met het keurmerk Biologisch. Dan zijn ze zeker veilig voor insecten.


Verantwoord stoken

In Nederland staan bijna 1 miljoen houtkachels en -haarden, om onze woningen en gebouwen te verwarmen. Staatsbosbeheer vindt het belangrijk dat het stoken van hout op een verantwoorde manier gebeurt, zodat de uitstoot van rook, roet, koolmonoxide en andere schadelijke stoffen (emissies) beperkt blijft. Daarom bij deze een aantal tips voor efficiënter stoken van hout in de houtkachel of open haard.

Tips voor verantwoord stoken
  • Stook alleen gedroogd hout. Vochtig hout brandt niet goed en dat geeft extra veel rook en fijnstof. Zelf hout hakken? Droog het dan minstens 2 jaar.
  • Gebruik nooit geverfd, behandeld of geïmpregneerd hout (daarin zitten veel lijmstoffen). Bij verbranding kunnen zeer schadelijke stoffen vrijkomen.
  • Stook niet bij windstil of mistig weer: de rook blijft dan hangen en kan plaatselijk veel luchtvervuiling veroorzaken.
  • Controleer of je goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is (onvolledig). Stook geen papier en karton. Het geeft veel rook en vliegas.
  • Gebruik haardhout uit duurzaam beheerde bossen. Let op het FSC- of PEFC-keurmerk, alleen dat garandeert dat het hout afkomstig is uit verantwoord beheerd bos.

Meer tips voor verantwoord stoken

Kijk voor meer informatie over verantwoord stoken op de website van Milieu Centraal. Om bewust te stoken wordt ook wel de ‘Zwitserse methode’ aangeraden. In onderstaand filmpje hoor je er meer over.