Planten watergeven met een olla

Een oeroude slimme oplossing die het verdient om herontdekt te worden: de olla. Een effectieve én zuinige manier om je planten water te geven.

Olla’s (spreek op zijn Spaans uit als ‘ojja’) zijn ongeglazuurde terracotta kruiken met een deksel. Ze werden al eeuwen voor het begin van onze jaartelling gebruikt – in de keuken, maar ook voor een slimme vorm van irrigatie. De olla wordt dan tot de nek ingegraven in de grond tussen de planten en gevuld met water. Omdat de kruik op een lage temperatuur gebakken is, is hij poreus. Als de grond droog is, geeft de olla langzaam water af aan de grond eromheen. Als de grond vochtig is, blijft het water er in. Het voordeel: je planten hebben een voortdurend vochtige omgeving en kunnen dus gelijkmatig doorgroeien. Lees meer.


Vlinderkaart

Vlinderherkenningskaart van de meest voorkomende dagvlinders (pdf)


Het nut van de mug

Ook zo’n hekel aan dat gezoem van die rottige mug? Sla je het liefst hele families muggen dood zodat jij en je geliefden niet geprikt worden? Veldbioloog ErnstJan Stroes betoogt waarom muggen zo belangrijk zijn voor ons ecosysysteem. Lees meer


Andere Tijden over kamperen

kamperen
Waar moet de stadsmens heen met warm weer? Vroeger wist men het wel: de volkstuin! Geen volkstuin? Dan maar kamperen. Kijk hier een schitterende aflevering daarover van VPRO’s Andere Tijden.Saai balkon wordt paradijs

Ook van een simpel balkon kun je een paradijs voor insecten en vogels maken. Volkskrant-redacteur Caspar Janssen gaat u voor en geeft tips. Lees hier het artikel (Volkskrant, 2 april 2019)