Buitenbios | zaterdag 18 juni: Gunda

geplaatst in: Kunst & Activiteiten | 0

Openlucht-filmvoorstelling op het terras voor het Verenigingsgebouw. Aanvang: 22.15 uur*

GUNDA

– Victor Kossakovsky

(Noorwegen/Verenigde Staten, 2020 | 93 min., geen dialoog)

Deze film neemt je mee in het leven van zeug Gunda. Ze woont op een idyllische boerderij in Noorwegen met koeien en een eenbenige kip.

‘Gunda’ is een meditatieve, vervreemdende en manipulatieve kijkervaring.

De gelauwerde Russische regisseur Victor Kossakovsky is vegetariër sinds zijn prille jeugd. Met Gunda vervult hij een langgekoesterde wens: een film maken over varkens. Zonder commentaar of aanzwellende muziek, maar wel met als doel mensen empathie en ontzag voor dieren bij te brengen.

Met bijrollen voor extatische koeien en een éénpotige kip ontstond dit in zwart-wit gefilmd eerbetoon aan het dierenbestaan. De kijker wordt ondergedompeld in het dagelijks leven op een idyllische boerderij, waar zeug Gunda en haar pasgeboren kroost invoelend zijn gefilmd op ooghoogte: de opstelling van speciale 360 gradencamera’s in de schuur van de varkens levert intieme en prachtig natuurlijke beelden op.

Langzaam maar zeker groeien de biggetjes op – totdat in de laatste tien minuten het sprookje wreed wordt verstoord door de onverbiddelijke werkelijkheid. De aanstekelijke beelden in dit minimalistisch en meditatief monument voor het imposante varken en haar biggen vormen een betoog dat geheel voor zichzelf spreekt.

(Tekst: IDFA)

Bekijk de trailer op www.gunda.movie

Lees hier (pdf) een recensie in de NRC van 15 juni ’21.

Lees hier een uitgebreid interview met de filmmaker.


* I.v.m. voldoende duisternis begint de film op dit tijdstip.

Gratis toegang (fooienpot aanwezig).

Bar is gesloten; desgewenst zelf consumpties meenemen.