affiche

Zaterdag 22 & zondag 23 augustus 2020

In verband met corona dit jaar een aangepaste, afgeslankte tentoonstelling. Gepaste afstand, extra hygiëne en flinke ventilatie zijn daarbij leidende begrippen.

Geen 10 maar 5 categorieën. Plus een (publieks)prijs voor de Mooiste Tuinen Verkiezing.

Spelregels, informatie over de categorieën en andere details worden woensdag 22 juli ’20 aan tuinders per brief en email bekend gemaakt.

Programma

VRIJDAG 21 AUGUSTUS 2020
Open Tuin 2020: 12 – 18 uur

ZATERDAG 22 AUGUSTUS 2020
Open Tuin 2020: 12 – 18 uur
Indienen van inzendingen tentoonstelling: 16 – 21 uur

ZONDAG 23 AUGUSTUS 2020
Indienen van inzendingen tentoonstelling: 08.30 – 09.30 uur
Open Tuin 2020: 10 – 13 uur

09.30 uur – Jurering (besloten & anoniem)
Ca. 14 uur – Tentoonstelling geopend. (Verenigingsgebouw en bar blijven gesloten.)
Ca. 16.30 uur – Prijsuitreiking
Ca. 18 uur – Sluiting

● Inbrengen van inzendingen buiten bij de staldeuren van het Verenigingsgebouw.

● De tentoonstelling vindt plaats in een nieuwe, iets langere partytent achter het Verenigingsgebouw. Eenrichtingsverkeer en beperkt aantal aanwezige bezoekers tegelijk. Bij behoefte aan extra tentoonstellingsruimte wordt Café Mol (en de winkel) benut.

● Wegens de te verwachten opkomst en het onverminderde coronagevaar blijft de bar gesloten. Wel staan er buiten her en der karaffen water (met citroen). Borrelen kan men doen in klein gezelschap op de eigen tuin.

● Presentatie van de prijsuitreiking vanaf een verhoging voor of vanaf het dak van de winkel en elektronisch versterkt.
Iedereen op gepaste afstand, verspreidt over terras, Jeu-de-boulesbaan en Tuin Nul.
Prijzen ophalen via eenrichtingsroute.

De tombola komt dit jaar te vervallen.
● Verspreide rommelmarkt op zondag: ieders uitstalling op eigen tuin.

Jury

We zijn blij en vereerd dit jaar de volgende deskundige personen als jurylid te mogen ontvangen:


portret-marieke

Marieke Hunze
beeldend kunstenaar

Marieke Hunze heeft haar atelier met uitzicht op Buitenzorg. Op de uitnodiging deel uit te maken van de jury reageerde ze met: ‘Leuk, maar ik weet niet zo veel van bloemen en planten!’ Dat mag zo zijn, maar ze kijkt wél met een andere, artistieke blik. Met verstand van esthetiek, van vorm en van kleur. En dat alles doet er bij de beoordelingen zeker ook toe.

Haar schildersoog is gevoelig voor de verrassende poëzie van de alledaagse werkelijkheid: een eenzame, grijze prullenbak op het balkon, de lichtval via een typisch Amsterdams bovenraam …

Marieke: ‘De aanleiding voor mijn tekeningen is meestal een bestaande situatie. Het uitzicht uit mijn atelierraam op volkstuincomplex Buitenzorg, of de wekelijkse rit op de fiets langs de Sloterplas. Wat mij in al deze situaties treft, is de behoefte van mensen om een eigen plek te creëren, met de middelen die voorhanden zijn.’


portret-jonkman

Mevrouw & meneer Jonkman
kwekers

Tot in 2018 stond het echtpaar Jonkman jarenlang met een grote uitstalling van hun bloemen en planten op de zaterdagmarkt op het Buikslotermeerplein. Alle planten die tijdens vele voorgaande Bloemen- Groente- en Fruittentoonstellingen als prijs werden uitgedeeld, werden daar door Gerrit uitgezocht en door Wietske of Anja aangeschaft.

Die zaterdagmarkt doen ze nu vanaf hun kwekerij in Hauwert, tussen Hoorn en Medemblik. De laatste jaren hebben ze zich toegelegd op het kweken van tuin- en terrasplanten van een zwaardere kwaliteit, opgekweekt met compostgrond en organisch bemest.

Meneer Jonkman heeft een zwak voor Buitenzorg: ‘Ja, ik vind het een apart tuinpark met zo’n fijne sfeer.’ Samen met zijn vrouw vormen ze één stem in de jury: ‘Zo gaat dat bij ons op de kwekerij ook, dan discussiëren we samen over het materiaal en dan komt er één oordeel uit.’


portret-marieke

Marieke van Gessel
tekst- en eindredacteur

Marieke van Gessel is een goede, oude bekende van de Bloemen, Groente & Fruittentoonstelling. Ze is een terugkerend, enthousiast jurylid en vindt Tuinpark Buitenzorg én de Buitenzorgers bijzonder.
Marieke is ruim twintig jaar werkzaam als freelance (eind)redacteur voor interieur-, design-, tuin- en lifestylebladen.
Daarnaast is ze actief betrokken bij het Groen Gemaal in het Sarphatipark. Ze is daar coördinator van de vrijwilligers.

Met een levendige geest en breed georiënteerd als ze is, krijgt ze spontaan de gekste associaties bij alles wat haar opvalt, of het nu om een kunstwerk, een tuin of een paar sokken gaat. En die deelt ze vervolgens graag. (Die associaties dus.)

Haar motto: ‘A Thing of Beauty is a Joy Forever’.
Kijk, en daar kunnen we wat mee.


Het gaat om de lol; meedoen is winnen!Affiche: Martin (tuin 9)