Groenafval ..? Compost maken!

geplaatst in: Natuurlijk tuinieren, Tips | 0

– Tekst & foto’s: Nina (tuin 80)

Een tuin groeit constant en levert voortdurend groenafval op. Wat kun je doen met gesnoeid groen?

Het is eenvoudig en leuk om groenafval op eigen tuin te verwerken in eigen compostbakken. Eigen compostaarde maken om je tuin mee te verbeteren of je buren thuis in de stad een zak aarde voor de potplanten te bezorgen. Wie wil dat nu niet?

De bedoeling is zoveel mogelijk groenafval op je tuin te houden. Dus zo min mogelijk afstorten in de vuilcontainers. Wat wel weg moet is: wortels van bamboe, zevenblad, haagwinde, zegge, alles van de Japanse Duizenknoop en grasmaaisel. Dat laatste in heel beperkte mate zeer dun uitstrooien over de gehele compostbak.

Compostbak maken
Zelf een compostbak maken is simpel: zet drie of vier pallets op z’n kant, direct op de aarde geplaatst voor de interactie met de grond eronder. Met hoekijzers en/of touw aan elkaar schakelen, de voorkant blijft los. Gebruik pallets met houten blokken tussen de latten. Die met geperste blokken daarvan worden de blokken sneller rot.

Je kan ook een losse stapel groenafval maken, maar dan spoelt de compostaarde te gemakkelijk naar de zijkanten weg. Beetje jammer van de inspanning.
De plastic, conische bakken die in de handel zijn, zijn niet echt bruikbaar. Je kan er niet in om te roeren, je hebt er geen zicht op. Geef je geld daar dus niet aan uit.

Gratis
Pallets vind je langs de weg. Da’s gratis. Of je koopt voor een paar euro per stuk bij een bedrijf op het bedrijventerrein aan de overkant van de Zamenhofstraat. Je begint met één bak en als die vol is en dan moet rusten, heb je ondertussen al een tweede bak getimmerd om de taak over te nemen. De volle bak een jaar laten rusten en dan compostaarde oogsten. Harde deeltjes (takjes e.d.) weer gebruiken als onderste laag.

Zonwering boven de grote compostbak in tuin 98.
Rottingsproces
Ideale standplaats is in de halfschaduw. Een compostbak moet niet in de volle zon staan maar ook niet eeuwig in de regen. Te nat is niet goed en te droog evenmin, dan gooi je er een emmer regenwater overheen. Zie voor een alternatieve overkapping tuin 98 in de zomer. Evenmin plaats je een bak boven boomwortels, want composteren is een rottingsproces en in dat geval rotten de wortels van de boom mee.

Wat doe je er in: zacht groenafval
Het groenafval wordt warm in de compostbak en zal zich omzetten in compostaarde. Af en toe omscheppen met een hooivork. Hard groenafval (rozenstengels, bramen, allerlei takjes, Aucuba-struik met gestippeld blad) hou je apart op een stapel in de tuin. De stapel zal langzaam inzakken en ondertussen druk gebruikt worden door allerlei beestjes en vogeltjes. Uiteindelijk, als de stengels verhout zijn, kunnen deze verhakseld worden of als aanmaak- of brandhout dienen.

De compostbakken in Tuin Nul, achter Café Mol, tuin 46a (beheerder: Sonja (tuin 43)) en die in tuin 98 (beheerder: Nina (tuin 80)) zijn uitsluitend bedoeld voor het Algemeen Groenwerk. Daar mag dus niet privé in afgestort worden.

Grote nieuwe compostbak in tuin 98, alleen bestemd voor afstorten van Hedera.
Tuin 98
In tuin 98, waar het toiletblok staat, is ook nog een plek om in de loop van het jaar takken en stammen neer te leggen, die later verhakseld worden. Altijd eerst overleggen met de beheerder. Tevens is daar een aparte bak voor Hedera (klimop). Hedera verteert niet in een compostbak, verhout wel en kunnen we dan na 1 jaar verhakselen.

Het valt wel mee
Het lijkt een klus, maar je bent er eigenlijk het hele jaar door steeds in kleine stukjes, beetje bij beetje mee bezig. Het valt wel mee.

Tip: verzamel je groenafval thuis buiten op je balkon in een stevige plastic zak in een bak met deksel. Neem deze zak mee naar je tuincompostbak.

Circulairder kan ik het niet bedenken.

Natuurlijk tót de vliegjes verschijnen als het warm wordt.

Winterafsluiting van compostbak in tuin 98.