Japanse Duizendknoop Festival

geplaatst in: Nieuws | 0

Het ‘nieuwsgierigheidsinstituut’ Mediamatic organiseert van 14 april tot 7 mei het Japanse Duizendknoop Festival. De Japanse Duizendknoop (Fallopia Japonica) is een snelgroeiende plant die in Europa bekend staat om zijn opdringerige eigenschappen. Volgens de Europese regelgeving mag dit type exoot radicaal worden uitgeroeid. Wat velen echter niet weten is dat deze plant eigenlijk een groot aantal positieve eigenschappen heeft, zoals een lekkere smaak, een medicinale werkzaamheid, en ook potentieel als basis kan worden gebruikt voor biomaterialen. Ook kan je er zelfs instrumenten en papier van maken of wol mee verven, zoals daar ook tijdens onze verschillende workshops mee wordt geëxperimenteerd. Tijdens dit festival wordt onderzocht hoe we in harmonie kunnen samenleven met deze omstreden plant.

Symposium
Een tweedaags symposium, gehouden op 14 en 15 april, waar creatieven en onderzoekers uit verschillende vakgebieden in gesprek gaan over de Japanse duizendknoop.

Exposities
Tijdens het festival wordt een reeks tentoonstellingen georganiseerd waarbij de kwaliteiten van deze bijzondere plant worden uitgelicht.

Workshops
De duizendknoop kan worden gebruikt om papier, kleuren, muziekinstrumenten en heerlijke gerechten te maken. Ervaar tijdens workshops de wonderlijke eigenschappen van deze plant.

Events
Er valt zoveel te ontdekken met de duizendknoop! Bekijk het volledige activiteitenprogramma met eten & drinken, muziek, rondleidingen en het prikkelen van de zintuigen.

Blog
Het onderzoek naar de Japanse duizendknoop gaat voortdurend door. Lees de blog en blijf op de hoogte van onderzoeksartikelen, interviews met kunstenaars en lees verhalen over deze geliefde én gehate plant.

Kom naar de feestelijke opening op zaterdag 15 april, 15 uur, toegang is gratis.


Mediamatic
Dijksgracht 6
1019 BS Amsterdam


De Gemeente Amsterdam houdt bij waar Duizendknoop soorten gevonden worden en waar ze bestreden worden. De kaart wordt regelmatig bijgehouden: klik hier voor de actuele versie.