Zo. 29 mei | Boekpresentatie Jan Botman

geplaatst in: Nieuws | 0
Boekpresentatie in het Verenigingsgebouw van Tuinpark Buitenzorg
Zondag 29 mei 2022, 15.30 uur


❧ Jan Botman, tuinder van Buitenzorg alsmede onze tweede secretaris, publiceerde onlangs een tweede boek, getiteld: “De onzichtbaarheid van de wereld – Een filosofische zoektocht naar de ongrijpbare kanten van onze werkelijkheid

Op deze middag wordt Jan over zijn boek geïnterviewd door journalist/tuinder Peter Schat. Daarna is er de mogelijkheid om een door de auteur gesigneerd exemplaar aan te schaffen.

Onzichtbaarheid, onkenbaarheid, ongrijpbaarheid … het zijn verwante begrippen die naar de mening van de auteur van toepassing zijn op de complexe wereld waarin we leven en die in ons leeft. Weliswaar zijn we met behulp van onze geest, de techniek en de wetenschap steeds beter in staat meer grip te krijgen op de werkelijkheid, maar uiteindelijk moeten we erkennen dat met de groei van de economie, van de wetenschappelijke vooruitgang, de problemen navenant toenemen en de antwoorden op existentiële vragen niet dichterbij komen.

Ongrijpbaar universum

De oplossing van vandaag is het probleem van morgen, toename van schaal leidt tot onvoorziene emergente fenomenen, tot chaos. De natuurwetten die we hebben ontdekt, bieden veel helderheid omtrent natuur en heelal, hoewel nog veel onbekend is. Ter verklaring van de mens en zijn gedrag schieten ze schromelijk tekort: de mens blijft een ongrijpbaar universum. Hij is het resultaat van zijn evolutionaire geschiedenis en hedendaagse invloeden, van biologie en cultuur, van opvoeding en instincten, van groepsdwang en persoonlijke creativiteit, van destructieve neigingen en opofferingsgezindheid. Dit boek wil een aantal mechanismen in dat universum belichten en begrijpelijk maken.


Jan Botman (1955) is opgeleid als docent Nederlands en geschiedenis, maar kwam uiteindelijk in de bibliotheekwereld terecht. Hier ondersteunt hij als informatiespecialist studenten, docenten en onderzoekers bij de Hogeschool van Amsterdam in de veelomvattende wereld van de informatievoorziening.
Ontwikkelingen in de wetenschappen worden ten behoeve daarvan op de voet gevolgd. Daarbij gaat het zowel om ontdekkingen, problemen in de wetenschapsbeoefening als ontwikkelingen op het gebied van de publicatie. In zijn vrije tijd is hij vaak in de tuin te vinden, of geniet hij tijdens het hardlopen of fietsen van de natuur. Eerder verscheen van zijn hand De filosofie van de relativiteit.

Jan Botman – De onzichtbaarheid van de wereld. Een filosofische zoektocht naar de ongrijpbare kanten van onze werkelijkheid


Uitgeverij Gopher / ISBN: 978 94 9323 087 3 / Prijs: € 22,50 / Paperback