Over het IJ Festival | De Nacht-Wacht

geplaatst in: Kunst & Activiteiten | 0

In het kader van het jaarlijkse theaterfestival Over het IJ is Buitenzorg in juli het startpunt van een bijzondere nachtwandeling door het Vliegenbos: De Nacht-Wacht, een project van theatermaker Marjolijn van Heemstra en onderzoeker Najat Kaddour.

De Nacht-Wacht is een actief verhaal over duisternis buiten en binnenin ons, over vleermuizen en eenzaamheid, heimwee naar een buurt en de troost van bomen.
De nachtwandelingen, telkens voor maximaal 15 personen, zijn op 9, 10, 15, 16 en 17 juli 2021. Startpunt is het Simon Vinkenoog Theater bij de Boom op Tuinpark Buitenzorg om 23.00, 23.20, 23.40 en 23.55 uur.

Vertraging, ruimte, rust

Marjolijn van Heemstra en Najat Kaddour houden van de nacht. Om die liefde voor het donker te delen richtten ze samen De Nacht-Wacht op. “We zijn zo bang geworden voor het donker. Terwijl duisternis ons ook zoveel te bieden heeft: vertraging, ruimte, rust”, aldus van Heemstra. Tijdens het theaterfestival Over het IJ neemt de Nacht-Wacht je mee op een wandeling door het donkere Vliegenbos. Terwijl je over kleine paadjes wandelt hoor je muziek, gedichten en verhalen over de duisternis.

Glimwormen en heelal

Marjolijn en Najat verzamelen Nachtwachters om zich heen. Mensen die net zoveel van de nacht houden als zij en dit willen delen met het publiek. De Nachtwachters zijn tijdens deze wandeling je gids. Ze vertellen je zowel over de duisternis binnenin ons als de duisternis die we om ons heen zien. Je hoort over de nachtelijke hemel en de dieren en planten die tijdens de nacht op hun best zijn, zoals de vleermuizen, de vos en de glimwormen. Samen kijken we vanuit dat kleine bos naar het allergrootste: het gigantische heelal dat we ‘s nachts allemaal zien. We sluiten af met een kampvuur aan het water.

Kijken met de voeten

De Nacht-Wacht is een onderzoek van meerdere jaren naar de waarde van de nacht en het donker in een stad met veel te veel licht. Een project met vele vormen en één missie: ons beeld van de duisternis verbeteren. Najat heeft veel zin om mensen het donkere Vliegenbos te laten ervaren. “Deze wandeling is een ervaring die bij mij al mijn zintuigen heeft aangesproken. Het was alsof mijn voeten gingen kijken. Vroeger mocht ik nooit naar het Vliegenbos. Meewandelen is een kans om te doen wat je nooit mocht of durfde te doen. En dan met mooie verhalen erbij.”

Over De Nacht-Wacht op de website van Over het IJ. (Enfin, goeddeels dezelfde tekst als hierboven.)

Credits

Concept: Marjolijn van Heemstra en Najat Kaddour, foto: Vincent van den Brink, productie: Kora Valentić.
Deze wandeling is een project van Stichting Marjolijn van Heemstra in samenwerking met Over het IJ en met steun van Fonds Podiumkunsten.

Lees hier de recensie van de voorstelling in De Volkskrant van dinsdag 13 juli ’21.

Lees hier (pdf) het stuk ‘Stad (z)onder sterren’ waarin Marjolijn van Heemstra vertelt over de ontwikkeling van dit project, verschenen in Het Parool/PS van 10 juli ’21.

Ziehier een interview met Marjolijn van Heemstra in het literaire programma Brommer op Zee, uitgezonden op 23 mei 2021. (Het gesprek begint op 7:10.)