Dodenherdenking 2021

geplaatst in: Agenda | 0
joke
Joke (foto: Martijn de Vries)
Dinsdag 4 mei 2021, 20 uur | Taptoe vanaf Ketjenplantsoen

❧ Wegens coronamaatregelen gaat de openbare, gemeenschappelijke bijeenkomst ook dit jaar, 2021, niet door. Wel zal Joke, onze voorzitter tevens trompettist, op het Ketjenplantsoen van Buitenzorg iets voor acht uur ’s avonds de taptoe blazen.
Daarna is er twee minuten stilte. Het einde van die stilte wordt gemarkeerd door het thema van “We’ll meet again”.

Trompetgeluid reikt ver en de taptoe zal op heel Buitenzorg (e.o.) te horen zijn.

Mensen die naar het Ketjenplantsoen willen komen, worden dringend verzocht zich aan de anderhalve meter afstand te houden. En mocht het daar reeds te druk zijn terug te gaan naar eigen tuin of elders.Waarom zijn het twee minuten stilte? En niet één of drie?
Lees erover in dit essay. (Spoiler: de eerste minuut is voor de doden, de tweede minuut voor de (over)levenden.)

4 en 5 mei comité Amsterdam
Het Amsterdams 4 en 5 mei comité werd in 1946 opgericht. Op 4 mei staan we als Amsterdammers stil bij de geschiedenis van razzia, verzet, uitsluiting, hongersnood, om vervolgens op 5 mei te vieren dat Amsterdam weer een vrije stad werd, met vrije inwoners.
Website: 4en5meiamsterdam.nl

Joodsmonument.nl
Binnen het (online) monument joodsmonument.nl werken bezoekers, redactie, familieleden en historici samen aan het bundelen van verhalen en herinneringen. Zo schetst het monument een veelzijdig beeld van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, de Sjoa en de joodse gemeenschap in Nederland.


Ben Ali Libi de goochelaar

Het gedicht ‘Ben Ali Libi de goochelaar’ van Willem Wilmink, voorgedragen door Joost Prinsen.Kamp Westerbork rond 1944 in kleur

In 2020 gerestaureerd en ingekleurd door Rick88888888.


Deze film toont trieste beelden van het werkkamp Westerbork tijdens de Tweede Wereldoorlog. Feitelijk was het een doorgangskamp voor Joodse tewerkgestelden naar de concentratiekampen in Duitsland en Polen. De film werd gemaakt in opdracht van kampcommandant Alfred Konrad Gemmeker en gefilmd door de Joodse fotograaf Rudolf Breslauer die helaas de concentratiekampen niet overleefde. Tot de dag van vandaag is de omvang van de rol van Gemmeker controversieel aangezien hij tot zijn dood in 1982 bleef volhouden nooit van de misdaden in de concentratiekampen te hebben geweten. Om die reden kreeg hij in 1945 dan ook een relatief milde straf van 10 jaar gevangenis. De beelden tonen de Joodse tewerkgestelden aan het werk in het kamp en op de momenten waarop zij in goederen wagons op transport worden gezet naar hun laatste bestemming.
Dit is slechts een korte samenvatting van al het beschikbare filmmateriaal waarvan in totaal nog ruim 70 minuten is teruggevonden. De laatste scene van de Duitse soldaat op wacht is pas onlangs boven water gekomen.

Veel meer informatie over deze film: www.beeldengeluid.nl/verhalen/de-westerborkfilm-een-beeld-om-nooit-te-vergeten

Beeld En Geluid heeft op 8 april 2021 een korte documentaire uitgebracht over deze film: ziehier.

De complete, bijna 2 uur durende, gerestaureerde en ingekleurde film is hier te zien.