Zwerfvuil-opruimactie

geplaatst in: Nieuws | 0

UPDATE |maandag 21 september 2020

Over de stoeptegelwoestijn richting school en Vliegenbos
✽ De zwerfvuil-opruimactie op zaterdag 19 september is geslaagd. Elf tuinders en een even sympathieke buurtbewoner kwamen opdraven. ’t Meeste afval werd opgeraapt langs de Zamenhofstraat, de Zesde Vogelstraat, rondom het ROC aan de Meeuwenlaan en in een entree van het Vliegenbos. Na zo’n twee uur rapen en grijpen konden we ruim 20 (!) volle vuilniszakken met zwerfvuil dumpen in de vuilcontainers.
Ook een team van tien mensen via de Verbroederij was in de buurt aan de gang.

Volgens dit bericht van de NOS is het landelijk aantal stuks afval dat officieel is geregistreerd 127.211. ‘Maar de ruim 39.000 vrijwilligers die gisteren in Nederland meededen aan de opruimactie op 2500 plekken hebben in werkelijkheid waarschijnlijk veel meer opgeruimd.’

De 12 opruimers van 2020 rondom Tuinpark Buitenzorg: Ellie, Els (tuin 4), Elise, Harry, Marianne, Tom, Leroy, Jan Cornell, Jozef, Tonnie, Janneke en Martin (tuin 9).

De opruimactie is duidelijk voor herhaling vatbaar. Volgend jaar weer. En in de tussentijd? ElkeDagEentje!

Acht van de twaalf zwerfvuil-opruimers via Buitenzorg. (foto: Joke)

OORSPRONKELIJK BERICHT:

Zaterdag 19 september 2020, 11-13 uur

Inloop vanaf 10.30 uur | Zelf handschoenen meenemen

Een zwerfvuil-opruimactie in het kader van de World Cleanup Day 2020. Buurtbewoners, Buitenzorgers en buitenlui; iedereen kan meedoen! Max. 10 deelnemers. Aanmelden via deze link.

Tussen Tuinpark Buitenzorg en de Zamenhofstraat in Amsterdam-Noord ligt een lange groenstrook met deels een wandelpaadje. Die strook is mooi, maar er waait ook veel rommel aan. Die gaan we opruimen. Iets verderop is de Vogelkade, waarvan één talud een echte zwerfafval-magneet is. Dat talud gaan we ook opschonen. Aan de slag in koppels, met inachtneming van deze specifieke en algemene coronamaatregelen.

Grijpers en vuilniszakken aanwezig. Let op: zelf handschoenen meenemen alstublieft.

Vooraf koffie en thee en na afloop brood en soep in de algemene tuin of grote tent van Buitenzorg.


Dit jaar wordt World Cleanup Day in Nederland georganiseerd door Plastic Soup Foundation en NederlandSchoon. Doel is het opruimen van zoveel mogelijk zwerfvuil. En vooral ook het verkrijgen van meer waardevolle informatie over het soort afval dat op straat en in het milieu ligt en de herkomst ervan. Dat inzicht is onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen.

Groenstrook
Groenstrook aan de Zamenhofstraat
Talud
Talud van de Vogelkade