I.M. Wilnah Molenaar

geplaatst in: Nieuws | 0
22 juni 1941 – 20 augustus 2020
Wilnah
Wilnah op haar tuin in juli 2020
(foto: Kees Besseling)
❧ Na een lang en kleurrijk leven vol schoonheid, kunst, natuur, reizen en vrijheid, heeft Wilnah ervoor gekozen om naar de eeuwige rust en betovering van de Sawavelden af te reizen. Daar zal ze hopelijk de pracht en de kleuren van de natuur kunnen zien, waar ze tijdens haar leven zo ontzettend van hield en die de laatste jaren voor haar meer en meer letterlijk uit zicht raakten.

Wilnah stond begin jaren zeventig aan de wieg van de ‘culturele vrijhaven’ Ruigoord, waar ze tientallen jaren woonde. Midden jaren negentig, getipt door Edith en Simon Vinkenoog, kreeg ze een tuin op Buitenzorg. Aanvankelijk tuin 33, die ze overnam van ‘opa en oma’ Stam, en tenslotte tuin 11 (voorheen van meneer Strijbos).
Tuinpark Buitenzorg en haar eigen tuin in het bijzonder waren voor haar een even inspirerend als troostrijk toevluchtsoord van onschatbare waarde.

We herinneren Wilnah – gulle lach, gehurkt (met hielen op de grond) wieden, advocaatje met slagroom – als een kleurrijke, wilskrachtige vrouw met een origineel talent voor speels, natuurlijk of, misschien preciezer gezegd, jungle tuinieren. De spirit en sfeer van haar geboortegrond, Sumatra, waren hierbij zichtbaar van invloed.