De iep en de iepziekte

geplaatst in: Nieuws, Tips | 0

UPDATE: 12 augustus 2020

❧ Op dinsdag 11 augustus is in het Vliegenbos een nieuwe uitbraak van de iepziekte geconstateerd. Vanochtend bij de eerste aanpak daarvan ontdekte men vanuit de hoogwerker ook een verdachte iep op Buitenzorg. Bij controle ter plaatse bleek die iep inderdaad aangetast: de boom zal gerooid moeten gaan worden, de overgebleven stam grondig ontveld. De iep staat in de hoek van tuin 52 en is inmiddels gemarkeerd.

De gemeente is overigens ook bezig met het ontwikkelen van een voorlichtingspakket over de iepziekte voor o.a. volkstuinen.
Meer over (het herkennen van) de iepziekte op onze eigen website vindt u op deze speciale pagina.


UPDATE: 5 augustus 2020

❧ Buitenzorg en andere buren zijn niet de oorzaak van de recente uitbraak van de iepziekte in het Vliegenbos. Dat blijkt uit deze rapportage (d.d. 8 juli ’20) van Groenadvies Amsterdam B.V. De gemeente heeft onvoldoende de bomen in de gaten gehouden en bij kap/dunning iepen laten liggen.

Deze conclusie neemt niet weg dat ook Buitenzorgers bekend moeten zijn met het probleem en het gevaar van de iepziekte. Het bestuur is voornemens een informatieve bijeenkomst te organiseren over de iep en de iepziekte. Uiteraard worden tuinders (en buurtbewoners) daarvan t.z.t. op de hoogte gebracht.


29 mei 2020

Mede naar aanleiding van de recente, grote uitbraak van de iepziekte in het Vliegenbos, raden we alle Buitenzorgers aan zich (weer) eens goed te verdiepen in de iep en de desastreuze iepziekte. Deze speciale pagina helpt daarbij op weg: www.tuinparkbuitenzorg.nl/iepziekte/.

Voorkom dat er zich op uw tuin een besmettingshaard van de iepziekte bevindt!