Jute verven voor de kunst

geplaatst in: Kunst & Activiteiten, Nieuws | 0

Update: zondag 27 augustus ’23

“Pada(n)stul”, de folly van Hanneke en Maurice
(foto: Fokke de Jong)

❧ Vandaag werd bekendgemaakt dat Hanneke en Buitenzorger Maurice (tuin 59) met hun inzending ‘Pada(n)stul’ de winnaars zijn van Folly Art Norg 2023.

Uit het juryrapport:

“Hanneke van den Borne uit Den Haag en Maurice Reijm uit Amsterdam tonen aan de rand van Westervelde, even voorbij het hunebed D2, een folly die als beeldmerk van deze editie van Folly Art Norg is gekozen. Dat is zeer begrijpelijk.

We hebben hier te maken met een sterk sculpturaal beeld dat geïnspireerd is op Cantharellus Cibarius, oftewel de hanenkam cantharel. We zagen een fraai en fragiel ogend werk, dat nog eens extra werd versterkt doordat de wind een wuivend effect veroorzaakte. Aan dit alles ligt een knappe constructie ten grondslag.

Maurice en Hanneke, winnaars Folly Art Norg 2023
Het is de makers goed gelukt om met spandraden, juten en pvc-buizen een stevige flexibiliteit te creëren die weer en wind kan doorstaan. Bijzonder is ook het oog voor details, zoals de houten verankering. ‘Pada(n)stul’ is een object dat verbazing opwekt en naar je wuift: ‘Kom nader!’

Wie op die uitnodiging ingaat kan zich verwonderen over de uitvoering van een gecompliceerdheid/idee dat speelt met de sporen en myceliumdraden van de paddenstoel en waar een nog veel gecompliceerder en mysterieuze ecologie aan ten grondslag ligt.”Ook namens Buitenzorg: van harte gefeliciteerd!Buitenzorg, 21 juni 2023

❧ Op donderdag 15 juni jl. was de groene tent tijdelijk omgetoverd tot een textielververij. Maurice (tuin 58) en zijn partner-in-the-arts Hanneke waren daar een hele lange dag bezig met het verven van 36 grote jute lappen, verven in kokende baden vol met uienschillen. De lappen worden vervolgens verwerkt in een zgh. folly, een nutteloos kunstwerk naar hun ontwerp dat onderdeel is van het aanstaande Folly Art Norg.

Een folly is een bouwwerk dat met opzet nutteloos of bizar is. In het Engels betekent folly dwaasheid. Een folly heeft geen praktische functie. Folly’s vertellen vaak een verhaal. Veel folly’s kunnen ook wel als kunst in de openbare ruimte worden beschouwd. Al vele honderden jaren bouwen mensen deze nutteloze bouwsels in hun tuin of op hun land.

Folly Art Norg is een evenement in Norg waarin de folly’s centraal staan. In en rond het Drentse dorp is er een wandelroute van ca. 7 km, waarbij men 16 folly’s kan bewonderen. Dit vindt plaats van 30 juli tot en met 27 augustus ’23.

Meer informatie op de website follyartnorg.nl

.

(foto’s: Maurice)