Lees en kijk desgewenst met kampvuurgeluid (zet geluid aan):De wereld stond stil

– Door Lucie (tuin 60)

De wereld stond stil.
Maar in mijn tuin ging alles door.
De vogels floten, de planten schoten uit de grond, het gras groeide.
De insecten zoemden en vlogen van bloem naar bloem. De kolibrivlinder kwam zelfs langs.
En ’s avonds, even na zonsondergang, opende de teunisbloem haar kelkbladeren.
Temidden van alle onrust, bezorgdheid en beperkingen, had ik een plek waar ik me veilig voelde en volkomen vrij.
En toen die plek bedreigd werd, was daar het bestuur
om die plek te verdedigen met ongekende energie en
strijdlust.Ons koninkrijkje

– Door Nina (tuin 80)

Een stralende voorjaarsdag, op de pont naar Noord, nog zonder mondkapje: ‘We hebben een koninkrijkje. Wat is er beter dan op de tuin te zijn nu?’, zei Bill.

Inderdaad, wát een zegen.

Na de afkondiging van de intelligente lockdown voorspelde ik het mooiste voorjaar ooit. En inderdaad: strakblauwe luchten, heerlijke temperaturen en veel gebogen ruggen over de wonderen van het ontkiemende tuingroen. Er werd getimmerd en gespit als nooit te voren. Nimmer waren er zoveel tuinders aan het werk in maart en april, als dit voorjaar. In plaats van een groepsschema voor het onderhoud van het algemeen groen ging het tuinpark over op een individueel schema. In het weekend of door de week, het maakte niet uit en de zon bleef maar schijnen. Voor eind april was iedereen gebruind.

Wát een genot en wat een troost, deze stukjes blauwe klei in Amsterdam Noord. Dat begrepen andere Amsterdammers ook: er werd fiks gewandeld op onze smalle paden. En bij de eerste toegestane gelegenheid om je als aspirant-lid in te schrijven, leek het wel een feestje met veel onbekende gasten. Resultaat inmiddels: 100 tuinen en 200 aspirant-leden. Ondertussen doken wij, om afstand te houden, op onze smalle paden lachend andere tuinen in, hielden ouderwetse praatjes over de heg en hieven een mooi glas – op afstand – om dit troostrijke gebeuren te vieren. De natuur won: vogels nestelden als vanouds, planten herstelden zich van de winter en de tuinbevolking herstelde mee. Alles straalde energie uit.
De tuin is ons koninkrijkje in tijden van corona.Een mooiere tijd

– Door Elise (tuin 83)

Dit tuinseizoen was Buitenzorg meer dan ooit een oase voor mij. Een plek om vrij te bewegen en te genieten van het groen, samen met het Vliegenbos mijn fijne toevluchtsoord. Samen met de andere Buitenzorgers was deze coronatijd een mooiere tijd.


2020, een jaar om niet te vergeten

– Door Kees (tuin 81)

Na een aantal jaren op de tuin van Wilnah als tuinkabouter met heel veel plezier te hebben gewerkt, is Wilnah in augustus overleden. Na een heel gezellig afscheid met haar tuin- en andere vrienden op haar tuin, met veel liefde en drank. Het was een afscheid met zoveel liefde – prachtig …

Nog een mooie herinnering is de open zaterdag- en zondagmiddag waarbij alle Buitenzorgers spullen van Wilnah konden meenemen.

Ik heb in de afgelopen jaren veel leuke Buitenzorgers ontmoet. Nu ga ik verder als tuinkabouter op de tuin van Marie.Toevluchtsoord

– Door Sjen (tuin 6)

Voor mij, op tuin 6, is 2020 een heel mooi en goed jaar geweest.

In deze corona-tijden hebben we, ikzelf met goede vrienden, onderling op afstand maar in goede samenwerking, heel wat werk verzet. Het oude huisje is afgebroken en afgevoerd. De ondergrond is puinvrij gemaakt, omgeploegd en ingezaaid. Een prachtige gemengde bloementuin is dat geworden.
Het nieuwe huisje – ‘Het allermooiste tuinhuisje van de hele wereld’ – is afgebouwd. Een heerlijk bordes ervoor, goede afwatering met grindemmers onder de grond, alles piekfijn in orde.

Het warme weer maakte de tuin ook een overheerlijk toevluchtsoord uit de benauwde stenen stad. Weliswaar blijft de anderhalve-meter-maatschappij moeilijk maar des te meer is het werken en genieten op Buitenzorg!

Ook in 2021 zal onze tuinvereniging een welkom toevluchtsoord zijn voor ons allen.Simone & Maurice


– Door Maurice (tuin 11)

Bij wijze van kennismaking een prentje van ons, Simone en Maurice (v.r.n.l.). Wij zijn de nieuwe tuinders van tuin 11.

We hebben een paar dagen in en rond het huisje gerommeld en sommigen van jullie al ontmoet: Peter, Joke, Jan, Martin, die andere Martin, Yvonne, Martijn, Nina, (nog een) Simone en Ellie.
De rest: bij dezen.
We komen elkaar vast snel tegen, met modderige knuisten en al.

Fijne jaarwisseling! Of zoals ze in mijn geboortestreek zeggen:

‘ne goeie roetsj!Gelukkig Nieuwjaar

– Door Merik (tuin 95)

Gelukkig Nieuwjaar

Met zacht klinkende passen,

als over een mos-tapijt,

wie weet dat niemand je ziet,

kruip je 2021 in.

Je hoopt de vlinders te begroeten

rond geurende bloesem.

Een beetje zon onder je pet.

Proost, op het nieuwe jaar.