Buitenbios: Amarcord

| 0
Datum: 19 augustus 2022
Tijd: 22:00

Openlucht-filmvoorstelling op het terras voor het Verenigingsgebouw.
Aanvang: 22 uur *

Amarcord

– Federico Fellini

(Italië, 1973 | 127 min.)

Fellini’s autobiografische film toont zijn jeugd in het fascistische Rimini van 1937. De film was een instant lassieker.


Amarcord, een locale verbastering van het Italiaanse ‘Mi ricordo’ oftewel ‘Ik herinner mij’, is een aaneenschakeling van herinneringen van de hoofdpersoon, en kent geen echte plot. Misschien is het een droom?
De film begint als in het voorjaar de pluisjes van de populieren door de lucht vliegen, en eindigt als een jaar later de pluisjes weer verschijnen, tijdens de bruiloft van de mooiste vrouw van de stad.

De film barst van de typische, bijna cartooneske en Felliniaanse types, zoals de rondborstige tabacconiste en de gekke oom in een boom (“Voglio una donna!”).

Iconische filmscènes.

In de film zijn ook de maatschappelijke ontwikkelingen van voor de Tweede Wereldoorlog zichtbaar; de opkomende elementen van de fascistische staat duiken geregeld op en contrasteren met het communisme dat de vader van de hoofdpersoon aanhangt.

Amarcord toont, naast een beeld van Fellini’s jeugd, ook hoe Mussolini’s regime inspeelde op de verlangens van de nog jonge Italiaanse natiestaat.

Fellini’s huiscomponist Nino Rota componeerde de muziek. De film won in 1974 een Oscar voor Beste Buitenlandse Film.

Iedereen welkom.
Desgewenst zelf consumpties meenemen; de bar is gesloten.

* I.v.m. voldoende duisternis begint de film op dit tijdstip.

Buitenbios Buitenzorg