Za. 31 juli, 21.30 u. | Buitenbios

geplaatst in: Kunst & Activiteiten | 0


Openlucht filmvoorstelling op het grote witte doek, in het Simon Vinkenoogtheater bij de Boom. Feeërieker film kijken wordt het niet. (Even afgezien van de grillen der Hollandse zomer.)

Zaterdag 31 juli 2021
Aanvang 21.30 uur
Gratis toegang (fooienpot aanwezig)

De verloedering van de Swieps

Erik Terpstra | Komedie, 80 min. NL, 1967

Jan-Hein Swiep, een keurige zakenman, pikt de wat verlopen lifter Manuel op en neemt hem mee naar huis. Binnen korte tijd slaagt de destructieve Manuel (Ramses Shaffy) erin het gezinnetje van de Swieps te ontregelen en te laten verloederen. De lifter zet het echtpaar tegen elkaar op en controleert de levens van de twee. Tijdens een drankovergoten feestje loopt de boel compleet uit de hand.

Regisseur Erik Terpstra nam de gelijknamige novelle van schrijver Heere Heeresma tot uitgangspunt voor wat een tv-film voor de christelijke omroep NCRV had moeten worden. Deze schrok echter terug voor de inhoud, waardoor “De verloedering van de Swieps” een vrij geproduceerde speelfilm werd.

Heeresma’s en Terpstra’s aanval op benauwende burgerlijkheid wist het publiek – ondanks het overtuigend optreden van de jonge zanger en acteur Ramses Shaffy – niet te overtuigen. De film, ontvangen als ‘een wrede komedie’, werd grotendeels genegeerd en ging roemloos ten onder.

Vooraf: een klassieke animatiefilm (8 min.) over grond, grenzen en ruzie.

Bar is gesloten; eventuele consumpties zelf meenemen.