Botanische wandelingen door Amsterdamse stadsparken

geplaatst in: Nieuws | 0

Amsterdam, 20 juli 2021

Deze week lanceert de Hortus Botanicus Amsterdam drie educatieve natuurwandelingen in de Hortus App. Dit keer niet door de botanische tuin, maar door Amsterdamse stadsparken en -bossen. De wandelroutes geven met historische en botanische verhalen verdieping aan een rondje door het park. De eerste routes gaan door het Flevopark, het Wertheimpark en het Vliegenbos. De verhalen zijn verzameld in samenwerking met de Vriendenverenigingen van de parken. Wandelaars kunnen deze routes downloaden in de gratis Hortus App.

Door het coronajaar zijn we nog meer dan voorheen onze heil gaan zoeken in de (nabije) natuur. Iedereen wandelt; door de duinen, bossen maar vooral ook door de stadsparken.

Maar wat zien we eigenlijk om ons heen tijdens een wandeling door het park? Het park is vaak niet zomaar een toevallig groen decor. Veel mensen zijn zich echter niet bewust van alle bijzondere natuur en plantensoorten die je kan vinden op deze groene plekken in de stad. Er groeien eeuwenoude bomen, leven bijzondere exotische soorten en je kan er indrukwekkende bloeiers bewonderen. De educatieve wandelroute in de Hortus App geeft een inspirerende verdieping aan een rondje door het park: met botanische en historische feitjes, creëren de wandelingen een zekere bewondering en liefde voor het stadsgroen.

Groen in de stad is ongekend belangrijk voor alle stadsbewoners. Het Wertheimpark is het oudste park van Amsterdam, opgericht in de groene Plantage ‘Parkbuurt’ voor de rijkere Amsterdammers aan de grachten. Het Flevopark en het Vliegenbos zijn door resp. Jac P. Thijsse en W.H. Vliegen ontwikkeld met als doel de bewoners van de nabije gelegen stenen woonwijken het noodzakelijke groen en ruimte te bieden voor ‘lering ende vermaak’.

De Hortus Botanicus Amsterdam, als oudste natuureducatie instelling in de stad, zocht voor deze approutes een samenwerking met de Vriendenverenigingen van de parken en bossen. Ook zij zien graag dat de parkbezoekers zich veel bewuster worden van de natuur om zich heen. Het is een middel om de liefde voor natuur bij mensen en het bewustzijn over het belang van planten te vergroten. Een doel dat diepgeworteld zit in de missie van de Hortus.

De routes in de app worden regelmatig aangepast waardoor ook speciale seizoensbloeiers aandacht krijgen. Op dit moment wordt er ook al gewerkt aan een wandeling door het Beatrixpark. De Hortus hoopt dat ook andere parken en bossen van Amsterdam volgen. Deze eerste routes zijn mede mogelijk door het NME-fonds van de Gemeente Amsterdam.

De Hortus App is gratis te downloaden op iedere smartphone:
Bekijk de app in de App store.
Bekijk de app in de Google Play Store.


De Hortus Botanicus Amsterdam is een van de oudste botanische tuinen ter wereld. De tuin werd in 1638 opgericht als Hortus medicus en groeide in vier eeuwen uit tot een prachtige botanische tuin met een bloeiende collectie. De organisatie wordt bestuurd door een zelfstandige Stichting die, naast een jaarlijkse bijdrage van de gemeente Amsterdam, in haar eigen inkomsten voorziet door kaartverkoop, horeca en winkel, en met de steun van haar Vriendenvereniging.