Natuureducatie op Buitenzorg

geplaatst in: Nieuws | 0

Donderdag 20 mei en 10 juni 2021 kwamen twee kleutergroepen van de nabijgelegen basisschool De Kinderboom naar Buitenzorg voor een natuurles. Lucie (tuin 60) doet verslag.

Op onderzoek in de Jan Hoekseltuin (Tuin Nul)

Beide lessen begonnen in de kring onder de grote esdoorn bij het Simon Vinkenoogtheater. Daarna gingen de kinderen in kleine groepjes, onder begeleiding van een tuinder, op onderzoek uit in de Jan Hoekseltuin.

De eerste les ging over ‘Groeien en bloeien’, het thema van de school. Samen met de kinderen keken we naar tekenen van groei en bloei: waaraan kan je zien dat een plant gegroeid is? De andere zintuigen kwamen ook aan bod: we roken aan de lavendel, voelden het verschil tussen het kleefkruid en de salie, we proefden een blaadje basilicum en lieve-vrouwe-bedstro.

De tweede ochtend ging over ‘Kleine beestjes’. Sonja had prachtige tekeningen gemaakt van verschillende soorten beestjes. Wie ziet er een beestje dat je in het echt ook wel eens hebt gezien? En wie ziet er een beestje dat je nog nooit in het echt had gezien.

De kinderen, de meegekomen ouders, de leerkrachten en de tuinders, allemaal waren ze enthousiast over deze natuurlessen. Er is afgesproken dat lessen voor de kleutergroepen jaarlijks terugkomen. Wat de mogelijke wensen en mogelijkheden zijn voor de andere groepen wordt nu verder onderzocht. In ieder geval komt in september groep 3 naar Buitenzorg voor een les over ‘Oogsten en eten’.

De Buitenzorgers die deze natuurlessen begeleidden waren: Peter (tuin 1), Marijke (tuin 3), Els (tuin 4), Sonja (tuin 43) en Lucie (tuin 60).