Henk wint Petanque Toernooi 2020

geplaatst in: Kunst & Activiteiten, Nieuws | 0
scorebord
Het scorebord bij de boulesbaan. (foto: Tom)
petanque-winnaar-henk
Henk met de Wisseltrofee en de ‘Franse mand’.
(foto: Gemma)

Zondag 19 juli 2020 is het jaarlijkse Petanque Toernooi na een spannende eindstrijd gewonnen door Henk (tuin 62).
Op een vers begrinte baan en onder een aangename zon startte het toernooi om 15 uur met een fors deelnemersveld van 14 tuinders. De eerste kwalificatieronde bestond uit zeven tête-à-têtes, oftewel zeven potjes 1 tegen 1. De tegenstanders werden door loting bepaald.
Na iedere speelbeurt werden de ballen wegens corona enthousiast door Frank ontsmet met overjarige, niettemin sterk alcoholische rakia van Yvonne.

Diverse rondes verder bleven er tenslotte twee finalisten over: Frits (tuin 31) en Henk. De beslissende speelronde bestond uit 3 tête-à-têtes (met 3 ballen) tot de 5 punten. Wie daarvan twee wist te winnen werd winnaar. Beide heren bleken duidelijk aan elkaar gewaagd. De eerste set werd overtuigend met 5-0 gewonnen door Frits, waarna Henk met een evenredige 0-5 terugsloeg. In een bloedstollende laatste set wist Henk echter met een nipte 4-5 de toernooiwinst op zijn naam te zetten. Uit handen van de voorzitter ontving hij vervolgens de wonderschone Wisseltrofee plus een rijkelijk gevulde mand met Franse kazen, worsten en de onvermijdelijke fles Ricard. Traditiegetrouw werd de inhoud van deze mand ter onmiddellijke consumptie gedeeld met alle aanwezige spelers en publiek. Eén grote worst wist Henk bijtijds uit handen van de gulzige menigte te houden: ‘Want als ik nu zonder iets thuiskom, krijg ik ’n bijl in m’n nek,’ aldus de lachende winnaar.

Na afloop sprak iedereen van een zeer geslaagde middag. Bovendien de eerste verenigingsfestiviteit van dit coronatische tuinseizoen. Nog deze zomer wordt er een soort plaquette opgehangen in Café Mol met daarop de namen van de toernooi-winnaars sinds het Eeuwfeest in 2017. Die lijst zal jaarlijks hopelijk nog een glorieuze toekomst lang worden aangevuld.

Het volgende Petanque Toernooi op Buitenzorg staat al gepland voor zondag 18 juli 2021. Verder wordt er, tenzij bar slecht weer, gewoon op alle zondagmiddagen gespeeld, ’s zomers vanaf ongeveer 16 uur en in de winter vanaf circa 15 uur.