Coronavirus & Buitenzorg – UPDATE 1

geplaatst in: Nieuws | 0

Amsterdam, zondag 29 maart 2020 (Bijgewerkt: 3 april 2020)

❧ Beste tuinder van Buitenzorg,

Een bijzondere tijd maken we mee. We leven nu drie weken in een compleet andere maatschappelijke situatie, en voor zover nu bepaald hebben we nog zeven weken te gaan. Dat zal (soms) moeilijk zijn, maar besef ook dat het een tijd kan zijn van extra reflectie, nieuw inzicht en creativiteit. Alle waardering voor u en iedereen die zich aan de ingrijpende maatregelen houdt.

De natuur is amoreel en doet niet aan corona-maatregelen. Het is voorjaar en het officiële tuinseizoen staat op het punt van beginnen, en waar willen we op dit moment liever zijn dan op de tuin. Willen we dat blijven doen dan zullen we ons strikt moeten houden aan de hieronder genoemde voorschriften. Het gaat daarbij om serieuze voorschriften (geen vrijblijvende adviezen) van de Rijksoverheid, de Gemeente Amsterdam, de Bond van Volkstuinders en uw toegenegen bestuur.

Hier moet ik bij opmerken dat het niet nakomen van de voorschriften, de Gemeente reden kan geven ons tuinpark te sluiten. Het moge duidelijk zijn dat we er met z’n allen voor verantwoordelijk zijn dát niet te laten gebeuren.
Daarnaast kan het bestuur tuinders of bezoekers wegsturen en de toegang tot het tuinpark ontzeggen als die zich niet aan de voorschriften houden, ook als dit op de ‘eigen’ tuin gebeurt.

Hieronder de voorschriften en (deels) nieuwe maatregelen:

1. Openstelling & veilig, vriendelijk verkeer

De laatste verklaring (d.d. 24 maart 2020) van de Bond van Volkstuinders schrijft voor dat alle volkstuinparken van Amsterdam per 1 april openbaar toegankelijk zijn.
Tuinpark Buitenzorg is een buitenbeentje: we zijn relatief klein en onze wandelpaden zijn smal (gemiddeld 1 meter breed). Publiek is van harte welkom. Wees als tuinder extra beleefd door afstand te houden en als eerste een stap terug (in de tuin) te doen, om bezoekers veilig te laten passeren.

N.B. De achterpoort moet na gebruik altijd op slot gedraaid.

De toiletten voor en achter worden afgesloten, wegens te veel besmettingsgevaar.

Voor alle tuinders geldt: de regels rond het bijhouden van de eigen tuin, het pad en de heg blijven van kracht. De controles hierop blijven doorgang vinden. Dit alles met inachtneming van de anderhalve meter afstand tussen personen.

2. Blijf thuis. Of blijf op uw tuin

• Denk niet: ik wil niet besmet worden, maar denk: ik ben verspreider.
• Als u kucht, hoest, rillerig en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis of blijf in uw tuinhuis. Krijgt u er ook verhoging of koorts bij, dan moet vanaf dat moment iedereen in uw (tuin)huishouden thuisblijven.
• Eenmaal op Buitenzorg: blijf zoveel mogelijk op uw eigen tuin. Ga alleen buiten uw tuin voor werk, voor boodschappen of om voor anderen te zorgen.

3. Hou fysiek afstand tot anderen

Hou altijd minstens anderhalve meter afstand tot anderen en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen.
Neem deze regel serieus en doe er niet nonchalant, schamper of arrogant over.

4. Geef ruimte op de paden

De paden van Buitenzorg zijn relatief smal (gemiddeld vier stoeptegels breed = 120 cm). Hou bij het passeren op de paden minstens anderhalve meter afstand. (Twee meter is beter.) Zet een stapje terug, stap van de fiets (fietsen mag sowieso eigenlijk niet, maar dit terzijde) en geef ruimte aan uw tegenligger. Geneer u niet voor het soms wat ongemakkelijke ballet dat het oplevert. Hou elkaar scherp, wees sociaal, verstandig en galant.

5. Hoesten en niezen in de elleboog

(Sowieso een hele goede gewoonte.)

6. Handcontact & handen wassen

Wees u bewust van uw handcontact op deurknoppen (o.a. van de poorten), handvatten, gereedschap enz. Wees extra hygiënisch. Schud geen handen, en was vaak uw handen met water en zeep, telkens minstens 20 seconden. Het helpt.

7. Activiteiten en bestuursbijeenkomsten

• Alle activiteiten in en rond het clubhuis zijn tot 1 juni afgelast. Dus o.a. Pasen/rommelmarkt, de openbare Dodenherdenking, de 2e workshop Natuurlijk Tuinieren en de voor medio mei geplande opening van de Zomerexpo gaan niet door. (Wel zal ondergetekende op maandagavond 4 mei, iets voor achten, de taptoe blazen vanaf haar eigen tuin.)
• Alle vergaderingen en bijeenkomsten van het bestuur en commissies worden uitgesteld tot na 1 juni 2020. Er kan uiteraard wel online en telefonisch overlegd worden.
• De spreekuren in april en mei gaan niet door. In urgente gevallen kan er individueel een afspraak worden gemaakt met een tuinder.
• Taxaties en verkoop van tuinen worden opgeschort tot 1 juni 2020.
• Inschrijving van aspirant-leden moet volgens de Bond komende twee maanden uitsluitend digitaal. Wij hebben hier echter nog geen digitale mogelijkheid voor. Hier wordt nog over nagedacht. Wellicht wordt het inschrijven uitgesteld tot na 1 juni 2020. (Raadpleeg verder de website.)

8. Algemeen Werk

Het algemeen werk zal in april en mei op een andere wijze worden georganiseerd. Er is een intekenlijst voor klussen die door maximaal drie personen gedaan kunnen worden. Zie de pagina Algemeen Werk voor nadere informatie (en een overzicht van de klussen).

9. Hakselen

Er wordt nagedacht om de voor medio april geplande hakseldag op een andere manier door te laten gaan.

10. Winkel & gasverkoop

• De winkel moet volgens de voorschriften van de Bond gesloten blijven, maar hierop maken wij een uitzondering. Els (tuin 4) en Sonja (tuin 43), die normaal gesproken de winkel doen op zaterdag, zetten de winkel voort. Als u iets nodig heeft kunt u ze elk moment dat ze op de tuin zijn (en ze zijn er vaak) even aanspreken of desnoods bellen. (Els: 06-36185401 / Sonja: 06-34513081)
Maximaal twee mensen op anderhalve meter afstand in de winkel. Gepast, contant betalen.
• De gasverkoop gaat door. Volgens de voorschriften moet er met PIN worden betaald, maar dat kan bij ons niet. Dus ook hier: betaal gepast. (de prijs van een gasfles is €27,50) Let op het vermijden van handcontact bij het geven van geld. Pak zelf uw gasfles om contactmomenten via de gasfles te voorkomen.

Tenslotte

Als eerder al gezegd: let op elkaar en op uw weerstand. Als u íets wilt verspreiden, verspreid dan hulp, compassie en humor (maar wees niet laconiek over bovenstaande). Oefen geduld en houd moed. Zie ook de positieve kanten en voordelen van deze uitzonderlijke situatie.

Ik wens u goede gezondheid, veerkracht en inspiratie.

Namens het bestuur van Buitenzorg,

Joke van der Helm (voorzitter)


P.S.
Hebt u hulp nodig? Of wilt u graag iets betekenen voor een Amsterdammer bij u in de buurt? Neem dan een kijkje op de website voorelkaarinamsterdam.nl

De Gemeente Amsterdam en de OBA lanceerden een digitale wegwijzer voor alle Amsterdammers die online vanuit huis contact, hulp en informatie zoeken. Kijk op wijzer.amsterdam.nl

Een kaart vol corona-initiatieven van Amsterdamse ondernemers: https://ditismijn.amsterdam/

beatles
Houd afstand.
sociale-onthouding
Sociale onthouding is reddend.
waarom-zeep-helpt
Waarom handen wassen helpt. En hieronder de techniek:


tweet-schermafbeelding


INPIRATIE

Geniet van onderstaande knutselvreugd en/of maak zoiets thuis zelf:

Laat u de fameuze Decamerone in delen voordragen door vele, goede acteurs.
screenshot-ita-decamerone
Kijk tenminste tot 6 april gratis hoopvolle, kwaliteitsfilms op Cinetree:
screenshot-cinetree
En … hou vol!