Coronavirus & Buitenzorg – UPDATE 1

geplaatst in: Nieuws | 0

Amsterdam, zondag 29 maart 2020 (Bijgewerkt: 3 april 2020)

❧ Beste tuinder van Buitenzorg,

Een bijzondere tijd maken we mee. We leven nu twee weken in een compleet andere maatschappelijke situatie, en voor zover nu bepaald hebben we nog acht weken te gaan. Dat zal (soms) moeilijk zijn, maar besef ook dat het een tijd kan zijn van extra reflectie, nieuw inzicht en creativiteit. Alle waardering voor u en iedereen die zich aan de ingrijpende maatregelen houdt.

De natuur is amoreel en doet niet aan corona-maatregelen. Het is voorjaar en het officiële tuinseizoen staat op het punt van beginnen, en waar willen we op dit moment liever zijn dan op de tuin. Willen we dat blijven doen dan zullen we ons strikt moeten houden aan de hieronder genoemde voorschriften. Het gaat daarbij om serieuze voorschriften (geen vrijblijvende adviezen) van de Rijksoverheid, de Gemeente Amsterdam, de Bond van Volkstuinders en uw toegenegen bestuur.

Hier moet ik bij opmerken dat het niet nakomen van de voorschriften, de Gemeente reden kan geven ons tuinpark te sluiten. Het moge duidelijk zijn dat we er met z’n allen voor verantwoordelijk zijn dát niet te laten gebeuren.
Daarnaast kan het bestuur tuinders of bezoekers wegsturen en de toegang tot het tuinpark ontzeggen als die zich niet aan de voorschriften houden, ook als dit op de ‘eigen’ tuin gebeurt.

Hieronder de voorschriften en (deels) nieuwe maatregelen:

1. Openstelling & veilig, vriendelijk verkeer

De laatste verklaring (d.d. 24 maart 2020) van de Bond van Volkstuinders schrijft voor dat alle volkstuinparken van Amsterdam per 1 april openbaar toegankelijk zijn.
Tuinpark Buitenzorg is een buitenbeentje: we zijn relatief klein en onze wandelpaden zijn smal (gemiddeld 1 meter breed). Publiek is van harte welkom. Wees als tuinder extra beleefd door afstand te houden en als eerste een stap terug (in de tuin) te doen, om bezoekers veilig te laten passeren.

N.B. De achterpoort moet na gebruik altijd op slot gedraaid.

Voor alle tuinders geldt: de regels rond het bijhouden van de eigen tuin, het pad en de heg blijven van kracht. De controles hierop blijven doorgang vinden. Dit alles met inachtneming van de anderhalve meter afstand tussen personen.

2. Blijf thuis. Of blijf op uw tuin

• Denk niet: ik wil niet besmet worden, maar denk: ik ben verspreider.
• Als u kucht, hoest, rillerig en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis of blijf in uw tuinhuis. Krijgt u er ook verhoging of koorts bij, dan moet vanaf dat moment iedereen in uw (tuin)huishouden thuisblijven.
• Eenmaal op Buitenzorg: blijf zoveel mogelijk op uw eigen tuin. Ga alleen buiten uw tuin voor werk, voor boodschappen of om voor anderen te zorgen.

3. Hou fysiek afstand tot anderen

Hou altijd minstens anderhalve meter afstand tot anderen en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen.
Neem deze regel serieus en doe er niet nonchalant, schamper of arrogant over.

4. Geef ruimte op de paden

De paden van Buitenzorg zijn relatief smal (gemiddeld vier stoeptegels breed = 120 cm). Hou bij het passeren op de paden minstens anderhalve meter afstand. (Twee meter is beter.) Zet een stapje terug, stap van de fiets (fietsen mag sowieso eigenlijk niet, maar dit terzijde) en geef ruimte aan uw tegenligger. Geneer u niet voor het soms wat ongemakkelijke ballet dat het oplevert. Hou elkaar scherp, wees sociaal, verstandig en galant.

5. Hoesten en niezen in de elleboog

(Sowieso een hele goede gewoonte.)

6. Handcontact & handen wassen

Wees u bewust van uw handcontact op deurknoppen (o.a. van de poorten), handvatten, gereedschap enz. Wees extra hygiënisch, ook in de toiletten. Schud geen handen, en was vaak uw handen met water en zeep, telkens minstens 20 seconden. Het helpt.

7. Activiteiten en bestuursbijeenkomsten

• Alle activiteiten in en rond het clubhuis zijn tot 1 juni afgelast. Dus o.a. Pasen/rommelmarkt, de openbare Dodenherdenking, de 2e workshop Natuurlijk Tuinieren en de voor medio mei geplande opening van de Zomerexpo gaan niet door. (Wel zal ondergetekende op maandagavond 4 mei, iets voor achten, de taptoe blazen vanaf haar eigen tuin.)
• Alle vergaderingen en bijeenkomsten van het bestuur en commissies worden uitgesteld tot na 1 juni 2020. Er kan uiteraard wel online en telefonisch overlegd worden.
• De spreekuren in april en mei gaan niet door. In urgente gevallen kan er individueel een afspraak worden gemaakt met een tuinder.
• Taxaties en verkoop van tuinen worden opgeschort tot 1 juni 2020.
• Inschrijving van aspirant-leden moet volgens de Bond komende twee maanden uitsluitend digitaal. Wij hebben hier echter nog geen digitale mogelijkheid voor. Hier wordt nog over nagedacht. Wellicht wordt het inschrijven uitgesteld tot na 1 juni 2020. (Raadpleeg verder de website.)

8. Algemeen Werk

Het algemeen werk zal in april en mei op een andere wijze worden georganiseerd. Er is een intekenlijst voor klussen die door maximaal drie personen gedaan kunnen worden. Zie de pagina Algemeen Werk voor nadere informatie (en een overzicht van de klussen).

9. Hakselen

Er wordt nagedacht om de voor medio april geplande hakseldag op een andere manier door te laten gaan.

10. Winkel & gasverkoop

• De winkel moet volgens de voorschriften van de Bond gesloten blijven, maar hierop maken wij een uitzondering. Els (tuin 4) en Sonja (tuin 43), die normaal gesproken de winkel doen op zaterdag, zetten de winkel voort. Als u iets nodig heeft kunt u ze elk moment dat ze op de tuin zijn (en ze zijn er vaak) even aanspreken of desnoods bellen. (Els: 06-36185401 / Sonja: 06-34513081)
Maximaal twee mensen op anderhalve meter afstand in de winkel. Gepast, contant betalen.
• De gasverkoop gaat door. Volgens de voorschriften moet er met PIN worden betaald, maar dat kan bij ons niet. Dus ook hier: betaal gepast. Let op het vermijden van handcontact bij het geven van geld. Pak zelf uw gasfles om contactmomenten via de gasfles te voorkomen.

Tenslotte

Als eerder al gezegd: let op elkaar en op uw weerstand. Als u íets wilt verspreiden, verspreid dan hulp, compassie en humor (maar wees niet laconiek over bovenstaande). Oefen geduld en houd moed. Zie ook de positieve kanten en voordelen van deze uitzonderlijke situatie.

Ik wens u goede gezondheid, veerkracht en inspiratie.

Namens het bestuur van Buitenzorg,

Joke van der Helm (voorzitter)INPIRATIE

Geniet van onderstaande knutselvreugd en/of maak zoiets thuis zelf:

Laat u de fameuze Decamerone in delen voordragen door vele, goede acteurs.
screenshot-ita-decamerone
Kijk tenminste tot 6 april gratis hoopvolle, kwaliteitsfilms op Cinetree:
screenshot-cinetree
En … hou vol!


O O R S P R O N K E L I J K   B E R I C H T :

Amsterdam, maandag 16 maart 2020

Op zondag 15 maart 2020 heeft de Nederlandse regering nieuwe maatregelen afgekondigd en adviezen bekend gemaakt om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Deze maatregelen gelden tot en met maandag 6 april en iedere inwoner van Nederland moet deze opvolgen.

Verplichting

De afgekondigde verplichte sluiting van eet- en drinkgelegenheden per 15 maart 18.00 uur geldt óók voor verenigingsgebouwen/clubhuizen. Dit is geen advies, maar een maatregel van overheidswege die opgevolgd moet worden.

Het coronavirus uitgelegd en wat u kunt doen

Video (8 min.) van Kurzgesagt.org

Adviezen

Om overdracht van of besmetting met het coronavirus te voorkomen en in ieder geval zo veel mogelijk te beperken, geeft het bestuur van Buitenzorg en de Bond van Volkstuinders de volgende adviezen:

 • Het tuinpark kan openblijven en tuinders kunnen naar hun eigen tuin, mits men tenminste anderhalve meter afstand (is bijv. 5 stoeptegels of de breedte van een piano) houdt tot anderen. Twee meter is beter. Het advies is om fysiek, sociaal contact domweg zoveel mogelijk te vermijden.
 • Bij verkoudheid, koorts of zich niet lekker of ziek voelen: Buitenzorg niet bezoeken, blijf thuis alstublieft.
 • Hoesten en niezen in de binnenkant van uw elleboog (niet in de hand).
 • Was vaak uw handen met water en (vloeibare) zeep, gedurende minstens 20 seconden. En dat is hoogstwaarschijnlijk langer dan u denkt en/of gewend bent. (Zing tijdens het wassen ‘Lang zal je leven’ incl. ‘ik/hij/zij leve hoog!’ Da’s ongeveer 20 seconden.)
 • Kranen, pompen, handvatten van kruiwagens etc. kunnen langer besmet zijn met het coronavirus. Mocht u deze aanraken, gebruik dan handschoenen, een papieren doekje of desinfecteer de oppervlakten met ontsmettingsmiddel voor en na gebruik.
 • Alle Buitenzorgers hebben een sleutel van de toiletten op Buitenzorg en kunnen deze bezoeken. Probeer zo weinig mogelijk gebruik te maken van de toiletten. Het is ieders eigen verantwoordelijkheid een goede handhygiëne toe te passen en zelf te zorgen voor ontsmetting en reiniging voor en na gebruik van deurknoppen, kranen en drukknop van het spoelsysteem van het toilet.
 • Er worden geen activiteiten, evenementen en/of bijeenkomsten met of voor leden en/of gasten – ook niet in de buitenlucht – ondernomen tot 6 april.
 • Gebruik handschoenen of een papiertje bij opening van de toegangspoort. Realiseert u dat de poort besmet kan zijn met het virus.
 • Het clubhuis en de tuinwinkel blijven tot nader order gesloten.
 • Er worden geen bestuurs-, commissie- en andere vergaderingen gepland.
 • Het eerste Algemeen Werk op 4 april met de groep van Loes wordt verplaatst naar een latere datum. De nieuwe datum wordt, in overleg met Loes, t.z.t. bekend gemaakt.
 • De leidende, sociale gedachte is niet ‘Ik wil niet besmet worden’, maar ‘Ik bén wellicht besmet en ik wil anderen niet ook besmetten.’
  Sociale onthouding is geen egoïsme, maar een vorm van solidariteit.

Bovenstaande adviezen gelden in ieder geval tot maandag 6 april 2020 en zijn gebaseerd op de informatie van de Rijksoverheid op 16 maart 2020. Hou met regelmaat berichtgeving van de overheid (RIVM) in de gaten en volg nieuwe (mogelijk tussentijdse) algemene adviezen of maatregelen op.
Het laatste nieuws m.b.t. corona voor de regio Amsterdam Amstelland is te vinden op www.amsterdam.nl/coronavirus.

Via de mededelingenborden, deze website en/of via e-mail houden we u verder op de hoogte.

Tenslotte: let op elkaar en op uw weerstand. Als u tóch iets wilt verspreiden, verspreid dan hulp, compassie en humor. (Maar vat bovenstaande adviezen niet laconiek op.)

Heb geduld. Ook deze vreemde periode gaat voorbij.


Met dank voor uw medewerking,

Het bestuur van Buitenzorg

P.S.
Hebt u hulp nodig? Of wilt u graag iets betekenen voor een Amsterdammer bij u in de buurt? Neem dan een kijkje op de website voorelkaarinamsterdam.nl


beatles
Houd afstand.
sociale-onthouding
Sociale onthouding is reddend.
waarom-zeep-helpt
Waarom handen wassen helpt. En hieronder de techniek:


tweet-schermafbeelding