Van volkstuin tot tuinpark

geplaatst in: Nieuws | 0
Hoe kunnen volkstuinparken tuinparken voor alle Amsterdammers zijn?

Pakhuis De Zwijger, 5 september 2018

De volkstuinen zijn al meer dan een eeuw onderdeel van de stad Amsterdam. Velen met een sterke community, idyllische tuinen en bijzondere huisjes. Hoogwaardig en voldoende publiek groen is van cruciaal belang voor de leefbaarheid in onze alsmaar verdichtende stad en de huidige volkstuinparken bieden hiervoor kansen. Hoe hebben volkstuinen zich de afgelopen eeuw ontwikkeld?

Afgelopen woensdagavond, 5 september jl. werd in Pakhuis De Zwijger onderzocht hoe de betekenis van volkstuinparken kan worden vergroot voor alle Amsterdammers. Hoe verbind je parken met de omliggende omgeving? In welke mate en wat voor soort programmering is gewenst? Hoe kunnen gemeenschappelijke ruimtes gebruikt worden voor recreatie? En wat is de rol van de Gemeente en de Volkstuinders binnen de transitie naar tuinparken?

  • De volkstuinparken kennen een lange historie. Zo voorzagen ze tijdens de hongersnood in de Tweede Wereldoorlog de stad van voedsel en ruilden stedelingen in de zomer hun verkrotte woning in voor een huisje op een volkstuinpark. Gebiedsadviseur bij Monumenten en Archeologie Jouke van der Werf onderzocht hoe de volkstuinen zich de afgelopen eeuw hebben ontwikkeld.
  • Amsterdam onderschrijft de huidige en potentiële betekenis van de volkstuinen en schrijft beleid hierop. Planoloog bij de Gemeente Amsterdam Niek Bosch vertelt ons meer over het huidige beleid en licht de moderniseringsthema’s verder toe.
  • Met de huidige vraag naar ruimte komen volkstuinen geregeld ter discussie. Ruud Grondel is voorzitter van de Landelijke organisatie van Volkstuinders en was eerder wethouder in Diemen, Haarlem en Amsterdam. Hij vertelt ons meer over de huidige landelijke opgave en verrijkt ons met voorbeelden hoe andere volkstuinparken zijn getransformeerd naar (semi)openbare tuinparken.
  • Ralf Grevelink is voorzitter van de Bond van Volkstuinders, welke actief is in Amsterdam en omgeving. De Bond staat voor de opgave om volkstuinen door deze transitie heen te lozen. Hoe zien de Volkstuinders hun positie in Amsterdam en omgeving veranderen en hoe gaan zij hiermee om?
  • 1.500 woningen zouden er komen op de plek van Volkstuinpark Amstelglorie. Door een grootschalige actie werd dit besluit teruggedraaid. Doordat het een openbaar park is met schooleducatie, wandelroutes en evenementen kreeg het park een belangrijke betekenis voor de omgeving. Tuinder Caroline Heijkoop vertelt ons meer over hoe Amstelglorie een tuinpark is geworden voor alle Amsterdammers.
  • Robert Graat is Programmasecretaris Groene Metropool bij Staatsbosbeheer en heeft als missie om elke Nederlander aan te sluiten op het groene netwerk. Welke kansen zien zij voor de volkstuinen en wat is de rol van Staatsbosbeheer hierin?