Zo. 1 juni ’25 | “Bodem-Buik-Brein”

geplaatst in: Kunst & Activiteiten | 0

BODEM-BUIK-BREIN

In de weelderige algemene tuin van Buitenzorg spelen zondagmiddag 1 juni de theatermakers Dette Glashouwer (spel) en Joop van Brakel (muziek) samen met zo’n 60.000 miljard figuranten de voorstelling “Bodem-Buik-Brein” – over de verborgen, deels absurde samenhang tussen bodem, buik en brein.

In een handvol gezonde aarde zitten evenveel levende wezens (microben) als er mensen op aarde zijn. In onze buik wonen meer diertjes dan we cellen hebben. In hun vrolijk-beschouwelijke voorstelling tonen de makers hoe die wezens jagen op elkaar, hoe ze sex hebben, hoe ze elkaar opeten en uitpoepen.
En … als het microben zijn die vanuit de darmen signalen naar ons brein sturen: wie zíjn we dan? Wíe is er dan eigenlijk verslaafd aan chocola?

Na het zien van dit muzikale ’theatercollege’ is ieders blik op bodemleven en darmflora voor lange tijd of zelfs voorgoed veranderd.

❧ Nagesprek met Marco van Es, ‘microben-expert’ en oprichter van Bac2Nature).

Tekst en spel: Dette Glashouwer
Muziek en spel: Joop van Brakel
Regie: Dirk Groeneveld
Producent: Karin van den Berg (Theaterbureau Via Rudolphi)

Datum: Zondag 1 juni, 15.15 uur
Locatie: Tuinpark Buitenzorg (Vinkenoogtheater bij de Boom), Zamenhofstraat 41, Amsterdam
Prijs: Regulier € 16,- / Tuinders van Buitenzorg: € 11,-

Bodem-Buik-Brein (foto: Jada Maij)

Meer informatie hier op de website van Dette Glashouwer.

Lees een recensie hier in/op de Theaterkrant.


Museumtip: “Onderstebodem”

In relatie met bovenstaande voorstelling nog een museumtip: de tentoonstelling Onderstebodem in het Groote Museum naast Artis. Van 4 april tot 7 september ’25. Een tentoonstelling die het onderste letterlijk naar boven haalt en onze relatie met de bodem grondig onderzoekt.

De bodem van Amsterdam
Amsterdam groeit; nieuwe gebouwen verrijzen, de stad werkt aan een circulaire economie en duurzame oplossingen voor energie, mobiliteit en klimaatadaptie. Waar al deze voornemens voor onze toekomst samenkomen, is de ruimte steeds schaarser – niet alleen bovengronds, maar vooral ook ónder de stad. In de tentoonstelling ‘Onderstebodem; de bodem van Amsterdam’ ontdek je de fascinerende lagen onder onze voeten.

Meer informatie op de website van het Groote Museum.