Ook tweede jubileumboom voor Vogeldorp gesloopt

geplaatst in: Nieuws | 0

Maandag 9 november 2020

❧ Ter gelegenheid van het eeuwfeest van Vogeldorp schonk Buitenzorg in 2018 het jarige, naburige tuindorp een jonge boom. Een in 2013 opgekweekte zaailing van een van de drie grote Paulownia’s in Tuin Nul.
Op zaterdag 8 september 2018 werd de boom in een muzikale parade eerst heel Vogeldorp rondgereden, en vervolgens op het grasveld naast Museum De Noord aangeboden aan de bewoners, gerepresenteerd door Thea, een geboren Vogeldorper. Buitenzorger en zelfverklaard fotogek René (tuin 10) maakte van deze feestelijke dag destijds een mooi verslag, hier op zijn website.

Gezien het jaargetijde werd de ‘jubelboom’ daadwerkelijk gepland op 17 november datzelfde jaar. Overigens gebeurde dit alles in een hele fijne medewerking met én officiële toestemming van de gemeente.
Zo’n jaar na de planting, medio oktober 2019, bleek de boom te zijn vernield: één van de twee prominente takken was duidelijk moedwillig afgebroken.

Op 20 augustus dit jaar kon ter vervanging een tweede zaailing worden gepland. Dat werd met kennis en kunde, in stilte en zonder tam-tam, gedaan door onze geschoolde tuinder Jos (tuin 49). En hoewel de bladeren er al in september wat slap bij hingen, hadden we een simpel, hoopvol vertrouwen op een goede doorgroei.
Maar helaas … Op donderdag 5 november jl. konden we constateren dat ook deze jonge Paulownia opzettelijk is gemolesteerd. Ditmaal alle takken afgebroken.
Tja, waarom? Is het pesten? Onwetendheid? Jaloezie? Naar motieven blijft het gissen.

We zullen ons moeten beramen of en, zo ja, hoe een derde poging zinnig en succesvol kan zijn. Samen met de vernieling, afgelopen zomer, van de zonnebloemen buiten voor de hoofdingang kunnen we in elk geval concluderen dat het aanbieden van groeiende, bloeiende bloemen en bomen niet door iedereen wordt gewaardeerd c.q. begrepen.

Foto’s: René (tuin 10), Martin (tuin 9)